Een groep Vitesse-aanhangers die woensdagavond bij een sfeeractie in aanloop naar de bekerfinale Ajax-Vitesse, zondagavond, ‘Hamas, hamas, Joden aan het gas’ scandeerde, wordt fel veroordeeld. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem noemt ze in een reactie ‘lafhartige haters’.
De politie in Arnhem is een onderzoek gestart naar de kwestie. Op videobeelden van de actie is de leuze, gericht tegen de Joodse achtergrond van de Amsterdamse voetbalclub, duidelijk te horen. Joodse organisaties, Vitesse en de supportersgroepen die het ophangen van het spandoek en het vuurwerk organiseerden, spreken schande van het spreekkoor.
Het moest een prachtig mooie actie worden, op de John Frostbrug in Arnhem. Met vuurwerk zouden hooligans van Vitesse de club een hart onder de riem steken. En dat gebeurde ook, woensdagavond, zij het dat er ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas!’ werd gescandeerd. Deze leus werd herhaaldelijk door een groot deel van de harde kern op de historische brug geroepen.
Uit beelden lijkt een hooligan vooraf ook de Hitlergroet te hebben gemaakt. Zondag staat de club in de bekerfinale tegen Ajax. Het Centraal Joods Overleg (CJO, de koepelorganisatie van Joods Nederland) is ontsteld en vraag zich af waarom burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA) niet ingreep. Hij laat op Twitter van zich horen.
‘Maak ons trots’
Vooraf hadden de harde kern van supporters een groot, breed spandoek opgehangen met de tekst ‘Maak ons trots, laat zien wie wij zijn’. Rond negen uur ‘s avonds, rond de schemering, gingen ze met petjes, hoodies en geel-zwarte maskers op op de brug staan.
Duidelijk wilden zij niet herkenbaar in beeld, mogelijk uit angst voor vervolging. Ze staken wel veel vuurwerk af. Terwijl dat gebeurde klonk het bekende ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas!’, een anti-Joodse leus die vijanden van Ajax vaak gebruiken om die club mee te beschimpen, maar ook een leus die veel Joden beledigt en vernedert.
‘Hitlergroet‘
Uit beelden van Omroep Gelderland lijkt dat een van de hooligans vooraf de Hitlergroet maakte. Het mogelijk gemaakte gebaar is dubbel zo pijnlijk omdat die dan op de John Frostbrug gemaakt werd.
Deze brug is de beroemde Bridge Too Far, waarin op geallieerde troepen in september 1944 tijdens de Operatie Market Garden stuitten op een overmacht van de Duitse Wehrmacht. De nazi’s hielden stand en de Slag om Arnhem werd verloren, waarna Nederland nog tot 5 mei 1945 bezet bleef en de Randstand de Hongerwinter tegemoet kon zien.
Burgemeester Marcouch van Arnhem zei:
Dit kleine groepje zet met een beschamende waas voor de ogen een diepe kras in de ziel van onze geliefde Joodse gemeenschap, ons Arnhemmers – op de plek – precies op de brug (!) – waar zo hard gevochten is voor onze vrijheid. Deze lafhartige haters roep ik op: meld je bij de politie, net als wie iets gezien of gehoord heeft. Wis de smet op deze prachtige geel-zwarte weken.
Bronnen: een artikel op de site van Jonet.nl en een artikel op de site van De Gelderlander en een artikel op de site van JTA