Een vliegtuig uit India met vijf ton aan ingrediënten is aangekomen in Israël. Het betreft ingrediënten voor geneesmiddelen hydroxychloroquine en chloroquine, medicijnen voor de behandeling van malaria, die ook goed werken voor de behandeling van coronavirus patiënten.

Verschillende landen hebben geëxperimenteerd met hydroxychloroquine om symptomen van coronavirus te behandelen en de Amerikaanse president Donald Trump heeft het potentieel ervan herhaaldelijk geprezen.

Deskundigen hebben echter aangedrongen op voorzichtigheid, totdat grotere onderzoeken de effectiviteit van hydroxychloroquine bevestigen. Hydroxychloroquine en chloroquine zouden potentieel ernstige bijwerkingen kunnen hebben, vooral wanneer het in hoge doses wordt toegediend of gebruikt wordt samen met andere medicijnen.

India heeft de export van medicijnen beperkt bij aanvang van de COVID-19 pandemie, maar had kort daarna voor Israël een uitzondering gemaakt, na een verzoek hiertoe van premier Netanyahu. Ook mondkapjes krijgt Israël nog steeds ondanks export-beperkingen aangeleverd van India.

Sanjeev Singla, de Indiase ambassadeur in Israël, benadrukte de bilaterale banden tussen de landen na aankomst van de levering.

President Trump heeft afgelopen week bij de Indiase premier Narendra Modi eenzelfde verzoek gedaan en hydroxychloroquine wordt nu ook naar de Verenigde Staten geëxporteerd.

Bron: Joods.nl
EN / NL/ עב