Woensdag 29 november in de vroegste uren ontving de familie Engel het bericht dat Ofir onder de gijzelaars zou zijn die zouden worden vrijgelaten. Echter, niets is zeker totdat het moment aanbreekt dat de gijzelaars zichtbaar op tv daadwerkelijk uit de auto’s van het Rode Kruis stappen. 

Hamas is een uiterst onbetrouwbare organisatie die niet heeft geschroomd zich niet aan de uitruilvoorwaarden te houden. Eén van die voorwaarden was dat gezinnen in hun geheel zouden worden teruggegeven aan Israël. Dit is niet gebeurd; gezinnen zijn uit elkaar getrokken en vaders worden nog altijd gegijzeld.

Een ander verhaal voor Ofir, de in Gaza 18 jaar geworden Israëlische gijzelaar met een Nederlands paspoort. Achter de schermen is met man en macht onderhandeld en ingepraat op Hamas om deze jongen en anderen van zijn leeftijd vrij te laten. Ofir was op bezoek bij zijn vriendin in kibbutz Be’eri toen terroristen op beestachtige wijze onder andere op deze kibbutz moordden, verkrachtten, martelden, plunderden, ontvoerden en in brand staken wie en wat ze ook maar tegenkwamen. Ofir en de vader van zijn vriendin werden uit de schuilkamer naar buiten gesleurd, op een voertuig getrokken en ontvoerd naar Gaza. Hun misdaad volgens Hamas? Ze zijn Joden.

De tante van Ofir beschreef hem in een interview met CNN als een gevoelige, levenslustige jongen die goed is in basketbal. De angsten en zorgen die de ouders, familie en vrienden voor hem hebben doorstaan zijn met geen pen te beschrijven. Wat gaat er dan door je heen, als het nieuws komt: Ofir staat op de lijst! Notabene op de verjaardag van zijn vader.

De emoties die loskwamen bij zowel de familie als de vrienden op kibbutz Ramat Rachel, waar zij wonen, zijn intens als zij Ofir overgedragen zien worden door Hamas. Klik op onderstaande link om de reacties te zien.

 

We wensen Ofir en allen die hem dierbaar zijn veel geluk en een volledig herstel van dit trauma toe. Moge de God van Israël hun zegenen.

EN / NL/ עב