De VS en Israël hebben eind juli, enkele dagen na Iraanse testen met de middel­lange-afstands raket Shahab 3, in Alaska de nieuwe in Israël ontwikkelde Arrow 3 getest. Deze is bedoeld voor het onder­scheppen van ballistische raketten van buiten de atmosfeer.

Klik op het plaatje hieronder om de video te bekijken.

Tijdens de testdagen, waarbij de Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, aanwezig was, werden drie geslaagde onderscheppingen uitgevoerd. De testen werden door het Amerikaanse Missile Defence Agency i.s.m Israël gehouden in Alaska, omdat daar grote onbewoonde gebieden zijn, waar brokstukken van raketten geen schade kunnen aanrichten.

De Arrow 3 maakt deel uit van Israëls gelaagde verdedigingssysteem, dat bedoeld is ter verdediging tegen raketten van korte afstanden (Iron Dome) en middelgrote afstanden (David’s Sling). De Arrow 3 is bedoeld voor het onderscheppen van ballistische raketten, die op grote hoogte van grote afstanden komen.

Het nieuwe raketverdedigings­systeem is ontwikkeld door Israel Aerospace Industries en Boeing, op basis van gedragingen van de Iraanse ballistische raketten, om zich in de toekomst te kunnen verweren bij aanvallen van Iran en diens bondgenoten zoals Hezbollah. Zowel Israël als de VS maken zich grote zorgen om de voortgang van Iran’s nucleaire en ballistische programma, ondanks internationale kritiek.

(Bronnen/Zie ook: Ha’aretz, RadioisraelGlobesWikipediaCIDI).

EN / NL/ עב