Een wetsvoorstel waarmee de 24e Knesset wordt ontbonden, zal deze week in stemming worden gebracht, wat de grootste uitdaging vormt voor de regering-Bennett sinds deze in juni vorig jaar werd gevormd. Het wetsvoorstel, dat, als het wordt aangenomen, Israël zou dwingen tot de vijfde verkiezing op rij sinds 2019, zal woensdag ter stemming worden gebracht in de Knesset.

De Likud dringt aan op het wetsvoorstel, ondanks de aanhoudende onzekerheid over zijn kansen op veiligheid bij een meerderheid.

De inspanningen van de oppositie om de regering-Bennett omver te werpen en nieuwe verkiezingen af ​​te dwingen, zullen steunen op de steun van het schurkenstaat Yamina MK Nir Orbach, die eerder deze maand aankondigde dat hij de coalitieregering niet langer zou steunen.

Maar Orbach moet het wetsvoorstel waarmee de Knesset wordt ontbonden nog goedkeuren, en aarzelt bij vervroegde verkiezingen terwijl hij in plaats daarvan onderhandelt met de Likud, via het hoofd van het United Torah Judaism MK Moshe Gafni, voor de vorming van een soort alternatieve regering in de huidige Knesset.

Mocht de Likud echter constateren dat het geen meerderheid heeft voor het wetsvoorstel, dan wordt verwacht dat het het voorstel vóór de stemming van woensdag zal indienen.

Premier Naftali Bennett liet zelf doorschemeren dat de regering de ontbinding nadert en waarschuwde Yamina-factieleden zondag dat als de coalitie er niet in slaagt om binnen twee weken een meerderheid voor de wet van Judea en Samaria te krijgen, de regering zal instorten.

Volgens een rapport van Kan zeiden verschillende bronnen die Bennetts ontmoeting met Yamina MK’s bijwoonden, dat de premier zei dat er nog een poging zou worden gedaan om de wet goed te keuren, maar als deze niet in de komende twee weken wordt aangenomen, betekent dit dat “de verhaal is afgelopen.”

De wet van Judea en Samaria, een tijdelijk bevel dat de Israëlische wet toepast in gebied C van Judea en Samaria via de civiele administratie van het ministerie van Defensie, is regelmatig om de vijf jaar verlengd door de Knesset, waardoor de Israëli’s die in het gebied wonen, kunnen genieten van de rechten van Israëlisch verblijf .

MK’s van de oppositie hebben echter gezworen de verlenging van de wet te blokkeren in een poging de regering omver te werpen, die vertrouwt op de steun van linkse en Arabische facties die tegen de wet zijn.


Bronvermelding:
Datum:        20-06-2022
Auteur:        David Rosenberg
Beeld:          Olivier Fitoussi/FLASH90
Website:      www.israelnationalnews.com/


 

 

EN / NL/ עב