Terwijl het Westen zich haast om de nucleaire overeenkomst met Iran nieuw leven in te blazen, geven de leiders van het land Amerika de schuld voor het uitstellen van de vernietiging van de Joodse staat. Vrijdag riep de vertegenwoordiger van de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, tijdens een preek in Shiraz openlijk op tot de eliminatie van de Joodse staat en zei dat de VS het onvermijdelijke proberen te vertragen.

“De wereldwijde arrogantie geleid door Amerika met medeplichtigheid van Israël probeert de realisatie van een belangrijk probleem, namelijk de vernietiging van het zionistische regime, te vertragen”, zei Lotfollah Dezhkam, zoals gerapporteerd in verschillende Iraanse nieuwszenders.

Dit is niet de eerste keer dat de brandweerman zoiets zegt. In een preek in februari zei hij dat Iran liever zou aanvallen dan onderhandelen met de nieuwe Amerikaanse regering, die vanaf het begin gretig was om weer deel te nemen aan de Iraanse nucleaire deal waaruit voormalig president Donald Trump zich in 2018 terugtrok.

“Dan zeggen ze dat ze nieuwe onderhandelingen willen starten. Wij zeggen tegen hen: in je dromen! Er zullen deze keer geen onderhandelingen plaatsvinden. Deze keer zullen het jullie oorlogsschepen zijn die de een na de ander in de oceaan zullen zinken”, zei hij destijds.

Hoewel sommige Israëlische media er aandacht aan besteden, worden de herhaalde oproepen van het ayatollah-regime tot vernietiging van Israël niet altijd gerapporteerd door de internationale media.

De dreiging van een atoombom in de handen van de ayatollah kan echter alleen volledig worden begrepen in de context van de antisemitische en genocidale intentie van het regime jegens ’s werelds enige Joodse staat, de thuisbasis van bijna de helft van ’s werelds 15 miljoen Joden.

In een tijdperk van moreel relativisme beweren sommige experts dat het Iraanse regime hetzelfde recht zou moeten hebben om kernwapens te verwerven als de VS, Rusland, China, India, Groot-Brittannië, Frankrijk en natuurlijk Israël. Dit wereldbeeld behandelt Teheran als een pragmatische en verantwoordelijke speler die vergelijkbaar is met andere regeringen.

De beleidsvorming van het huidige regime wordt echter – in tegenstelling tot andere landen – sterk beïnvloed door een apocalyptische ideologie die wacht op de uiteindelijke terugkeer van de Mahdi, of de 12e imam. Volgens deze ideologie vereist de terugkeer van de Mahdi de vernietiging van de Joodse staat, die het regime ‘Kleine Satan’ noemt. Het eist ook dat de islam Amerika verslaat, dat door het Iraanse regime de ‘Grote Satan’ wordt genoemd.

Deze fundamentalistische ideologie die islamitische wereldheerschappij combineert met een expliciete oproep tot genocide, is wat Iran mogelijk zo gevaarlijk maakt – een feit dat grotendeels over het hoofd wordt gezien door westerse experts.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Israël kernwapens bezit voor defensieve doeleinden, heeft de Joodse staat nooit gedreigd ze te gebruiken. Zelfs de VS en de voormalige Sovjet-Unie hebben tijdens de Koude Oorlog nooit met elkaars vernietiging gedreigd.

Daarentegen stelt het Iraanse regime openlijk dat de vernietiging van Israël een centraal onderdeel is van zijn radicale ideologie, waardoor ‘morele gelijkwaardigheid’ een betwistbaar argument is.

Dit past niet goed bij veel Iraanse burgers die deze aanpak als een bedreiging voor de toekomst van hun land zien. Een Iraanse dissident die het land moest ontvluchten, zei dat ze Israël beschouwt als een vriend en het ayatollah-regime als een vijand van het Iraanse volk.

“Hoe meer de mullahs spread hate speech tegen de Joodse staat Israël, hoe meer Iraanse mensen beseffen dat Israel is onze vriend, omdat het regime in Iran is de enige vijand die we hebben”, Sheina Vojoudi gezegd . “Zijn haatzaaien tegen Israël is niet verrassend… Ali Khamenei als leider van de Islamitische Republiek roept op tot de vernietiging van Israël en Dezhkam is zijn vertegenwoordiger.”

“We zijn hun antisemitisme beu. We hebben een lange geschiedenis met het Joodse volk en we willen die 2.700 jaar vriendschap nieuw leven in kunnen blazen. Het antisemitisme van de Islamitische Republiek is dodelijk en brengt zowel Iraniërs als Israëliërs in gevaar. Het regime beschuldigt Iraanse dissidenten ervan Israëlische spionnen te zijn en noemt de demonstranten tegen de corruptie van het regime Israëlische agenten, en beschouwt hen als tegen de nationale veiligheid. We willen de betrekkingen met Israël normaliseren zoals andere normale landen.”


Bronvermelding:
Datum:        05-10-2021
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Fardanews via Wikimedia Commons
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב