Ik was nogal gespannen toen ik de Arabische werkplaatsmedewerkers en hun baas voor het eerst ontmoette. Het was op een Israëlisch-Joodse feestdag, tijdens gespannen weken van gewelddadige moslimprotesten aan de grens met Gaza. Ik was in Turan, een Arabisch dorp ten zuiden van Nazareth en slechts op korte afstand van Kana (waar water ooit in wijn werd veranderd). Door de spanningen wist ik niet wat voor sfeer ik kon verwachten in een Arabisch dorp in Israël.

In het middelgrote Arabisch-Israëlische dorp Turan, naast het huis van de ondernemende eigenaar, bevindt zich een sprankelend schone, fris rood-wit geschilderde autowerkplaats. Omdat andere garages die dag gesloten waren, besloot ik daar mijn geluk te beproeven. Er moest een vreemd klikkend geluid vanuit de rechter voorwielkast van mijn auto gerepareerd worden. Terwijl ik zenuwachtig wachtte op reserveonderdelen en service, brachten twee andere Joodse mannen hun auto’s ook binnen voor onderhoud. Enthousiast omarmden ze de Arabische garagehouder. Ik was verrast en begon te ontspannen.

Ik ging naast de oudere Joodse klanten uit Tiberias zitten om een zoet kopje ‘kardemom’ koffie te drinken. Ik opende mijn Bijbel en probeerde me te concentreren op de lezing die voor deze dag aan de beurt was. Toen ik me tot het Nieuwe Testament wendde, merkte hij dit op en begon een gesprek in het Hebreeuws met mij en de moslimmonteur die naast ons zat tijdens zijn koffiepauze. De Jood kende het Arabisch goed en had grote delen van de Koran gelezen. Hij en de moslim begonnen in hun gesprek de vermeende vredelievende aspecten van de islam te analyseren en zich uit te spreken tegen de moslimextremisten. De Joodse klant uit Tiberias vertelde hoe hij vele jaren geleden in Gaza was gestationeerd toen hij in het Israëlische leger diende (voor de terugtrekking van de IDF, de overname door Hamas, etc.). Hij had daar goed kunnen opschieten met de moslimleiders van de aangrenzende moskee. Deze moslimleiders hadden ingestemd met het verlagen van het volume van de gebedsluidsprekers toen hen gevraagd werd dit te doen.

De moslim vertelde hoe Mohammed het goede voor het kwade had ingeruild ten opzichte van een vijandige Joodse buurman in Mekka. Ik heb uit hoofdstuk vier van de eerste brief van Johannes verteld over de liefde. Toen mijn auto was gerepareerd, reed ik terug naar het naburige Joodse moshav-dorp waar ik woon.

Ik voelde me opgefrist door de ervaring van buren die samenleven en leren van elkaar te houden, temidden van de spanningen in dit land. In feite zijn de meeste dagelijkse interacties die ik zie tussen de Arabische en Joodse burgers van Israël vriendelijk; veel vriendelijker dan men zou denken als men naar het dagelijkse nieuws luistert.


Bronvermelding:
Datum:        29-06-2020
Auteur:        David Shishkoff
Beeld:         David Shishkoff
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב