Volgens wetenschappers in een recent gepubliceerde studie werd zo’n 3600 jaar geleden een oude beschaving in het gebied van de Dode Zee verwoest door een meteoorexplosie met de kracht van een atoombom, waarmee steden werden weggevaagd en de aarde met zout werd bestrooid. Verondersteld wordt dat deze gebeurtenis het Bijbelse verhaal over de vernietiging van Sodom heeft geïnspireerd.

De bevindingen van de jarenlange studie door een multidisciplinair team van wetenschappers van Jordan’s Tall el-Hammam Excavation Project werden maandag gepubliceerd in Nature Scientific Reports, een online peer-reviewed tijdschrift.

Het bewijs van wijdverbreide plotselinge verwoesting waarmee een verkoold en dor landschap werd achtergelaten, leidde tot de conclusie dat de steden en de omliggende nederzettingen werden vernietigd door een explosie groter dan die van 1908 boven Tunguska, Rusland, waar een meteoor tot ontploffing kwam met 1000 keer meer energie dan de atoombom van Hiroshima.

De omvang van de kosmische explosie bij Tunguska, Siberië (1908), vergeleken met het Dode Zee-gebied. (Creative Commons CC-BY-4.0 https://www.nature.com/articles/s41598-021-97778-3/figures/52)

De bevindingen helpen het mysterie op te lossen waarom een ​​van de meest productieve landbouwregio’s gedurende meer dan 3000 jaar plotseling honderden jaren onvruchtbaar bleef.

Het biedt ook een bron voor het Bijbelse verhaal over de verwoesting van de stad Sodom beschreven in Genesis 19:24-25: “Toen liet de Heer brandende zwavel neer regenen op Sodom en Gomorra – van de Heer uit de hemelen. Zo wierp Hij die steden en de hele vlakte omver, inclusief al degenen die in de steden woonden – en ook de vegetatie in het land.”

Volgens de Bijbel besloot God Sodom te vernietigen vanwege de kwaadaardigheid van zijn inwoners.

Volgens de studie valt het debat over de vraag of Tall el-Hammam de Bijbelse stad Sodom zou kunnen zijn “buiten de reikwijdte van dit onderzoek”.

“Desalniettemin overwegen we of mondelinge tradities over de vernietiging van deze stedelijke stad door een kosmisch object de bron zouden kunnen zijn van de geschreven versie van Sodom in Genesis. We overwegen ook of de details die in Genesis worden verteld redelijke overeenkomen met de bekende details van een kosmische impactgebeurtenis”, zegt de studie, en concludeerde dat dit waarschijnlijk zo was.

Lagen van verwoesting.

“De beschrijving in Genesis van de vernietiging van een stedelijk centrum in het gebied van de Dode Zee komt overeen met een ooggetuigenverslag van een kosmische airburst“, zegt de studie waarin gewezen wordt op overeenkomsten zoals beschrijvingen van uit de lucht vallende stenen en vuur.

De studie merkt ook op dat de beschrijving van de vernietiging van Sodom uniek is. “Er zijn geen oude geschriften of boeken van de Bijbel bekend, behalve Genesis, die beschrijven wat zou kunnen worden opgevat als de vernietiging van een stad door een impactgebeurtenis.”

De studie onderzocht andere mogelijke oorzaken zoals oorlog, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, maar concludeerde dat hoewel ze verantwoordelijk waren voor sommige van de vondsten, alleen een meteooruitbarsting ze allemaal kon verklaren.

“De omstandigheden en toestand van de menselijke botten en fragmenten suggereren dat deze personen op het moment van overlijden normale activiteiten uitvoerden in het paleis, op de bovenste ringweg en/of op de wal boven de weg, waar ze werden geraakt. door een thermische puls op hoge temperatuur, gevolgd door een supersnelle explosiegolf van een catastrofale kosmische luchtstoot, “vond de studie, en merkte op dat de meest vergelijkbare gebeurtenis die in de moderne tijd is geregistreerd, de explosie bij Tunguska was.

In 1908 verwoestte een enorme explosie in de buurt van de Stony Tunguska-rivier in Siberië zo’n 2.000 vierkante kilometer onbewoond bos. Er werd geen krater ontdekt, wat volgens wetenschappers verklaart wordt door een door een meteoorexplosie zo’n 5-10 kilometer boven de grond.

Foto van omvergeblazen bomen na explosie boven Tungusta. Foto YouTube.

De wetenschappers ontdekte ook dat de reden dat de regio zo lang verlaten bleef na de ramp, te wijten was aan een plotselinge toename van het zoutgehalte in het land, waardoor het enkele honderden jaren ongeschikt was voor landbouw.

De verwoesting was zo opmerkelijk en zo alomtegenwoordig dat het gebied de ‘rouwgronden’ werd genoemd. De studie vermoedt dat een airburst boven de zeer zoute Dode Zee mogelijk “hypersaline water” over het gebied heeft verspreid.

“Alle overlevenden van de explosie zouden niet in staat zijn geweest om gewassen te verbouwen en waren daarom waarschijnlijk gedwongen het gebied te verlaten”, aldus de studie, erop wijzend dat het land mogelijk pas na zo’n 600 jaar weer bebouwbaar is geworden.

De toename in het zoutgehalte in het gebied vormt een verdere verband met het Bijbelse verslag over de vernietiging van Sodom. Toen Lot en zijn gezin de stad ontvluchtten, was zijn vrouw ongehoorzaam aan God en draaide zich om om de vernietiging te aanschouwen, waarna ze werd gestraft en veranderd in een zoutpilaar.

De conclusies over de meteoor-uitbarsting werden bereikt door een team van 21 wetenschappers van de University of California, Santa Barbara, New Mexico TechNorthern Arizona UniversityNC State UniversityElizabeth City (NC) State University, University of South CarolinaEast Carolina University, DePaul UniversityTrinity Southwest University, University of OregonUniversity of Alaska FairbanksCharles University in Praag, de Comet Research Group, de Amerikaanse marine en Los Alamos National Laboratories.

Ze concludeerden dat “deze airburst/impact-hypothese van Tall el-Hammam de op één na oudste bekende stad zou maken die verwoest is door een airburst/impact-gebeurtenis na Abu Hureyra, Syrië”, zo’n 12.800 jaar geleden.


Bronvermelding:
Datum:        28-05-2021
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב