Een glasvezelkabel moet Azië via de Joodse staat met het Westen verbinden

Een communicatiecorridor die digitale gegevens zal doorsturen tussen Aziatische en Arabische landen en met Europa en het Westen via Israël zal naar verwachting worden aangelegd in samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten en een extra Arabisch land dat nog geen vrede heeft gesloten met Israël, zeiden Israëlische functionarissen maandag.

De overeenkomst van het project, die naar verwachting in de komende maanden zal worden ondertekend, is het nieuwste teken van de groeiende economische banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het voorstel voorziet in de aanleg van glasvezelkabels langs de 250 kilometer lange Europe Asia Pipeline Co. (EAPC) pijpleiding tussen Eilat en Ashkelon, terwijl tweewegs onderzeese kabels zullen worden aangebracht tussen het buitenland en Israël, zei Elad Malka, adjunct-directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Communicatie.

Malka, die met JNS sprak, weigerde het bijkomende Arabische land te noemen dat naar verwachting aan het project zal deelnemen.

Buitenlandse bedrijven zullen belast worden met het werk aan de kabel van hun land naar Israël, zei hij, terwijl Israëlische bedrijven verantwoordelijk zullen zijn voor het intra-Israëlische deel.

“De Abraham Akkoorden hebben dit mogelijk gemaakt,” zei Malka. “Hiervoor was er niemand om contact mee te leggen.”

De door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden die onder de regering Trump werden bereikt, zagen Israël de betrekkingen normaliseren met vier Arabische landen: de VAE, Bahrein, Soedan en Marokko.

Eerder lieten buitenlandse landen dergelijke kabels door Egypte en het Suezkanaal lopen, maar ze hadden veel problemen met de lijn, waaronder hoge kosten.

“De geografische ligging van Israël is strategisch, zowel naar het oosten als naar het westen,” zei Malka.

Het project, dat zich al twee jaar in de planningsfase bevindt, zal naar verwachting binnen vier jaar worden voltooid en zal economisch zelfvoorzienend zijn, zei hij.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat het initiatief van Israël een wereldwijde communicatiegrootmacht zal maken en de Israëlische economie een nieuwe impuls zal geven.

“Vandaag plukken we nog meer vruchten van de historische Abraham-akkoorden die we hebben gesloten,” zei Netanyahu zondag in een verklaring. “We zullen glasvezelkabels verbinden vanuit Azië, Arabische landen, van Eilat tot Ashkelon en de rest van de wereld. Dit zal investeerders aantrekken en van Israël een wereldwijd communicatiecentrum maken.”

Minister van Communicatie Shlomo Karhi voegde eraan toe: “Dit is zeker belangrijk nieuws, vooral voor het Zuiden en de steden in de omtrek.

Het kantoor van de premier verwees naar de Specerijenroute, een van de bekendste en belangrijkste handelscorridors uit de oudheid, die van het zuiden van het Arabisch Schiereiland naar de Middellandse Zeekust liep. Deze route maakte deel uit van een netwerk van handelsroutes tussen Europa en het Oosten, waarlangs goederen als specerijen, zijde, edelstenen, kleurstoffen en exotische dieren werden vervoerd.

“Vandaag de dag, in de moderne digitale wereld, zijn de producten informatie, kennis en technologie,” zei de PMO in een verklaring. “We veranderen de staat Israël opnieuw in de vitale route van de wereld waarlangs kennis en bits zullen worden doorgegeven via glasvezelkabels die Azië en Europa met elkaar zullen verbinden.”

Het communicatieproject komt op een moment dat er gebouwd wordt aan een aparte “elektriciteitssnelweg” die de nationale netwerken van Israël, Cyprus en Griekenland met elkaar zal verbinden via ’s werelds langste en diepste onderz

.

 

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
14-6-2023

Auteur:
Etgar Levkovits

Beeld:

The Israel leg of the fiber-optic cable is to follow the route of the Eilat-Ashkelon oil pipeline (pictured). Credit: EAPC.
EN / NL/ עב