De verbannen Iraanse kroonprins Reza Pahlavi, zoon van de laatste Shah van Iran en leider van de oppositie in dat land, verwacht dat het regime van de Ayatolla’s snel zal vallen. Het vertrouwen van de bevolking in het islamistische bestuur is de laatste jaren drastisch afgenomen.

In een exclusief interview met Israel Hayom spreekt hij zijn twijfels uit over de nieuwe Amerikaanse regering, die zegt terug te willen keren naar de nucleiaire overeenkomst (JCPOA) met Iran, dat naar zijn mening de wereld chanteert.

‘Het fundamentele probleem met de JCPOA was dat het gebaseerd was op de misvatting van gedrags­verandering. Vier decennia lang hebben westerse mogendheden geloofd dat dit regime zijn gedrag zou veranderen. Dat zal het niet. Iraniërs weten dat het regime niet wordt geleid door onze nationale belangen, maar door zijn eigen corrupte, criminele belangen.’

De kroonprins toonde zich een voorstander van de Abraham Akoorden van Israël en een aantal Arabische landen. De kansen voor de jeugd in deze landen zijn veel beter, er is vrede en welvaart. Vergelijk dat met de misère van de jeugd in de landen van de As van het Verzet, Iran, Irak, Libanon, Jemen en Syrië.

Reza Pahlavi zei, dat hij graag naar Israël wil reizen en het volk ontmoeten. ‘Ik geloof dat het mijn land veel te bieden heeft, vooral op het gebied van high-tech en milieubeheer. Beide landen hebben een tekort aan ater, en ik geloof dat onze geleerden veel baat zullen hebben om van hun Israëlische collega’s te leren’.


Bronvermelding:
Datum:        16-02-2021
Auteur:        Redactie Israel Today
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב