Even was Yoel Har-Even afgeleid. ISRAEL21C sprak hem via Zoom vanuit het Israëlische Shining Star-veldhospitaal in het westen van Oekraïne, en buiten begon een sirene te loeien.

“Als we een sirene horen, moeten we ongeveer 15 minuten naar de opvang in een school rennen”, zegt Har-Even die de leiding heeft over het opmerkelijke ziekenhuis met 66 bedden in Mostyska, binnen de door oorlog verscheurde grenzen van Oekraïne, tegen Abigail Klein Leichman van ISRAEL21C.

Het late uur betekende echter dat de 70 Israëlische vrijwilligers die het veldhospitaal bemanden al veilig in het gebouw waren, dus bleef hij aan de lijn.

“Meestal vallen ze militaire doelen aan en geen burgerdoelen”, zei hij, eraan toevoegend dat hij geen explosies had gehoord.

“De Russen vroegen ons om de tenten zo te markeren dat piloten die overvliegen kunnen zien dat het een medische faciliteit is”, legt Har-Even uit, die heeft gediend in veldhospitalen van de Israel Defense Forces in Rwanda en de Balkan.

“Maar we kunnen niet op de Russen rekenen, dus hebben we wat veiligheid meegenomen uit Israël. We hebben evacuatievoertuigen die buiten de poort staan ​​te wachten, klaar om te vertrekken met helmen en kogelvrije uitrusting.”

Het is een noodzakelijke voorzorgsmaatregel. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde tussen 24 februari en 13 maart 31 Russische aanvallen op zorginstellingen in Oekraïne.

Patiënten die non-stop aankomen
Slechts een week geleden opende Israël het Shining Star-veldhospitaal en sindsdien heeft het ziekenhuis – dat wordt beheerd door Sheba Medical Center , het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en Clalit HMO – honderden behandeld. Binnen de eerste vijf dagen behandelde het ziekenhuis meer dan 730 inwoners en vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne en voerde het 16.000 laboratoriumtests uit. Hun kwalen en verwondingen hebben grotendeels niets met de oorlog te maken.

“De mensen komen non-stop. De eerste dag hadden we er 40, de tweede dag 160 en op Shabbat zagen we 170 patiënten van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds”, zegt Har-Even.

Patiënten wachten buiten het Israëlische Shining Star-veldhospitaal in Oekraïne. Foto door Naama Frank Azriel

Een patiënt is een meisje dat twee jaar geleden in Israël is geopereerd aan een nierprobleem en onlangs een andere medische complicatie heeft ontwikkeld. “Toen haar familie hoorde dat de Israëli’s hier in Oekraïne een ziekenhuis hadden, reden ze 48 uur met haar om ons te zien omdat ze het Israëlische medische systeem vertrouwen. Ze blijven bij ons totdat ze beter is, “zei Har-Even,

Orthopedist Dr. Elhanan Bar On, medisch directeur van het Israëlische Shining Star-veldhospitaal, behandelde een 14-jarige Oekraïense jongen die bij het voetballen zijn arm brak. Foto door Naama Frank Azriel

Het ziekenhuis – dat is uitgerust met meer dan 100 ton medische voorraden die uit Israël zijn ingevlogen – wordt bemand door joods, moslim en christelijk personeel van Israëlische ziekenhuizen, gezondheidsorganisaties en Magen David Adom 

Ondanks de zeer voor de hand liggende risico’s van een komst naar Oekraïne, dat sinds de inval van Rusland op 24 februari voortdurend onder vuur ligt, had Har-Even – de directeur van de Internationale Divisie van Sheba Medical Center – geen moeite om vrijwilligers te verzamelen voor de Shining Star-missie. “Velen van het team kwamen hier vandaan of hebben hier familie, maar zelfs degenen die dat niet wilden, wilden graag meedoen”, zei hij. “We hebben er een paar moeten afwijzen. De reacties waren hartverwarmend.”

Israëlisch veldhospitaalpersoneel met een jonge Oekraïense patiënt. Foto door Naama Frank Azriel

Dr. Adam Lee Goldstein, hoofd traumachirurgie bij Wolfson Medical Center in Holon, zei dat hij zich vrijwillig aanmeldde voor de missie “om Israël te vertegenwoordigen en te laten zien dat we willen helpen en dat we erom geven.” De inwoner van Washington, DC zei dat het team nauw samenwerkt met artsen in het plaatselijke ziekenhuis. “We kunnen hun operatiekamers gebruiken en we kunnen van elkaar leren. We geven traumacursussen en basiscursussen voor levensondersteuning – alles wat ze willen.”

Een ongekende missie
Het veldhospitaal biedt plaats aan 150 patiënten tegelijk en omvat een triageruimte, een SEH-afdeling, heren-, vrouwen- en kinderafdelingen, arbeids- en bevallingsfaciliteiten, beeldvormings- en telezorgtechnologieën, geestelijke gezondheidsdiensten, een laboratorium, een apotheek en een polikliniek kliniek.

“De Oekraïners zijn overweldigd om te zien wat we hier hebben neergezet”, zegt prof. Elhanan Bar-On , directeur van het Sheba’s Israel Center for Humanitarian Emergency and Disaster Medicine.

“Onze doelen waren hoog, en ik denk dat we nog hoger hebben bereikt. Het lab dat we hier hebben is ongekend in de geschiedenis van veldhospitalen in de wereld. Het is echt een geweldige plek. Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van de Israëlische hulp in het buitenland.” Het is de bedoeling dat het veldhospitaal minstens een maand operationeel is, maar Bar-On – die op 7 maart in Mostyska arriveerde om de behoeften te beoordelen voordat het Israëlische team arriveerde – zal binnenkort naar Haïti gaan om slachtoffers van brandwonden te behandelen.

‘Ik moet het doen’

Yoel Har-Even, leider van de Israëlische veldhospitaalmissie in Oekraïne. Foto: screenshot

Voor veel Israëli’s is de wens om de Oekraïners te helpen diep persoonlijk , omdat zovelen hun wortels hebben in Oekraïne en Rusland, maar er is hier ook een grotere en meer bittere geschiedenis aan het werk. In 1943 werden de meeste van Mostyska’s 4.000 Joodse inwoners van voor de Tweede Wereldoorlog vermoord door de nazi’s en Oekraïense collaborateurs. ‘Toen ik mijn moeder vertelde dat ik deze missie zou leiden, was haar eerste reactie: ‘Ik laat je niet gaan.’ gaf Har-Even, een vader van vier, toe. “Ik zei tegen haar: ‘Ik word over twee weken 51. Je kan me niet stoppen.’ Mijn moeder is niet zo ver geboren van waar we nu zijn op de hoofdroute van Lviv naar Krakau. Mijn oma is hier geboren. Het grootste deel van mijn familie komt uit dit gebied in Oekraïne”, legt Har-Even uit. Ze zei: ‘Ik heb je er nooit van weerhouden op missies over de hele wereld te gaan. Je ging naar Afrika, naar India, naar Nepal, naar Kosovo. Ik vraag je, ga alsjeblieft niet weg. Als oma nog leefde, zou ze je smeken om niet te gaan. Ik heb haar verteld dat ik daarheen ga vanwege haar en vanwege oma en vanwege wat onze familie heeft meegemaakt in de Holocaust,’ zei Har-Even met een stem die brak van emotie. Als ik het leven van de mensen kan veranderen, zelfs maar een klein beetje, zoals niemand deed voor mijn ouders en grootouders toen ze hier 75 jaar geleden waren, dan moet ik het doen.

“Deze mensen [de Israëlische vrijwilligers] kwamen in naam van de staat Israël en ook als mensen en zorgverleners die niet vergeten wat hier 77 jaar geleden is gebeurd, maar begrijpen dat we een andere rol hebben in deze wereld,” zei Har -Zelfs, die bij aankomst in Oekraïne met de Israëlische delegatie en de burgemeester van Mostyska naar de joodse begraafplaats ging om kaddisj te bidden, het rouwendengebed.

“Het verhaal is de geest van het Joodse volk en de geest van Israël. Het verhaal is dat slechts één land, als land, een hand uitstak en meer dan 70 [gezondheidszorgwerkers] stuurde vanuit Israëls ziekenhuizen, HMO’s en MDA. Voor toekomstige missies zei Har-Even dat het Shining Star-veldhospitaal zal worden omgedoopt tot The Jewish People Field Hospital. “Het zal een wereldwijde faciliteit zijn die door het Joodse volk overal naartoe kan worden gestuurd, gecoördineerd door Sheba,” zei hij. “Met zeer beperkte middelen kunnen we zoveel goeds doen voor zoveel mensen. We kunnen ze waardigheid, menselijkheid en warmte geven.”

De hulp aan Oekraïne gaat door

Dr. David Dagan, rechts, van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid buiten het triagegebied van het Shining Star-veldhospitaal in Oekraïne. Foto door Naama Frank Azriel

Parallel aan de missie in Oekraïne blijft Sheba Beyond Oekraïense vluchtelingen in Moldavië behandelen, met behulp van telegeneeskunde innovaties waarmee Sheba-artsen in Ramat Gan patiënten op afstand kunnen diagnosticeren en behandelen. Daarnaast heeft een team van paramedici, EMT’s en artsen van Magen David Adom (MDA) en Tel Aviv Sourasky Medical Center op verzoek van de Joodse gemeenschap in Chisinau een veldkliniek in Moldavië opgezet voor Oekraïense vluchtelingen.

Haim Levin, paramedicus en hoofd van de MDA-veldkliniek in Moldavië, vertrokken, en een Zaka vrijwilliger met een 100-jarige Oekraïense Holocaustoverlevende die per ambulance vanuit Oekraïne naar de kliniek werd gebracht. Foto met dank aan MDA

En het Israëlische vrijwillige first-response netwerk United Hatzalah heeft meer dan 2.000 Oekraïense vluchtelingen naar Israël gevlogen aan boord van vliegtuigen die bemand zijn door opgeleid personeel om halverwege de vlucht medische hulp te verlenen.


Bronvermelding:
Datum:        29-03-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Zie vermeldingen
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב