Shalom שלום !

Het is alweer de zevende update die we versturen over de situatie in Israel sinds de eerste raketten afgelopen maandagmiddag tijdens Jeruzalemdag op onze hoofdstad vielen. Eind van deze middag zijn in Jeruzalem zeven politiemensen gewond geraakt bij een terreuractie; ze werden aangereden met een auto. Tenminste twee van hen zijn ernstig gewond. De terrorist is in een schietgevecht om het leven gekomen.

De strijd in de ‘gemengde steden’ waar voorheen Arabieren en Joden in respectievelijke vrede samenwoonden en werkten, waren vannacht minder heftig dan de dagen ervoor. Dit komt mogelijk omdat er een spertijd/curfew was in o.a. Lod en ook aan het enorme aantal soldaten die de orde moesten bewaken in o.a. Lod, Ramle, Haifa, Bat Jam en Jafo. Israel heeft zulke interne strijd overigens niet eerder zo meegemaakt in haar prille bestaan van 73 jaar.

Waar wij wonen, in Na’aleh, wat de wereld ‘de bezette gebieden noemt,’ maar wat juridisch gezien ‘betwistte gebieden’ zijn, kregen we vandaag de oproep om vooral geen contact te zoeken met Arabieren in de dorpjes om ons heen. Normaliter werken er tientallen Arabieren in ons dorp, met sommigen van hen hebben we goede relatie en we spreken elkaar regelmatig. Helaas… de komende periode zullen er maar zeer beperkt enkelen van hen in het dorp toegelaten worden i.v.m. veiligheidsoverwegingen. Het is triest maar waar, er zijn teveel terreuracties in het verleden geweest van Arabieren die hun Joodse bazen of Joodse kennissen, waarmee zij inmiddels een vertrouwens relatie hadden opgebouwd, doodstaken.  Vaak staan die moordenaars onder druk van een achterban en indien zij zelf omkomen dan krijgt hun familie toch nog gemiddeld zo’n € 1000 of zelfs meer per maand als vergoeding. Raad maar waar dat geld ook vandaan komt……?

Fatach’s leider, de zgn. beminnelijk glimlachende Machmoed Abbas hoor je amper in deze crisisweek! Veroordeelt hij in sterke bewoordingen de rakettenregen op Israel? Nee! Dan moeten we met deze partij in zee om over ‘vrede’ te praten?

Abbas is overigens een holocaust ontkenner en Jodenhater net als zijn vorige baas Jasser Arafat. Dat er Arabieren in de strijd omkomen, daar kijken zij heel anders naar dan b.v. Joden of Christenen. Om vergoten Palestijns bloed geeft men niet, zij worden bevoorrechtte martelaars en krijgen als mooi vooruitzicht ook een vergoeding in de hemel ( menen zij…). Tja, wat een bizarre manier van inkomen verwerven.  De jongeren wordt Yihad (Yihaat…) en vernietiging van Israel al via de moedermelk ingeprent. Het is precies wat er in Psalm 83 staat, we schreven het wel eerder:  ’dat aan de naam van Israel niet meer gedacht worde..’

In het algemeen zijn we sinds vandaag gewaarschuwd niet te gaan wandelen in de natuur en tijdens de vrije dagen van Shavuot/Wekenfeest (begint vanavond). Ook het gaan naar het strand is afgeraden. Wie had er vorige week kunnen bedenken dat de bewegingsvrijheid weer zo beperkt zou worden zoals we dat enigszins herkennen van de ‘corona-lockdowns.’

Sinds de laatste update van gisteravond leek het even rustig te worden, maar tegen middernacht begon de raketregen op het midden van Israel opnieuw en dit duurde zeker een uur. Je gaat uit bed, kijkt vanaf het balkon in de richting van de goed zichtbaar verlichte stad Tel Aviv en hoort en voelt de inslagen. Nachtrust is deze week erg kort geweest, maar ja, dat is niets vergeleken die honderdduizenden Israeli’s die steeds naar de schuilkelders moesten rennen bij een luchtalarm. Vele huizen en ook synagogen werden ook vandaag beschadigd en er zijn in totaal meer dan 500 gewonden en 11 doden. Van de bijna 2500 raketten  treffen de meesten geen doel omdat ze onderschept worden door het afweergeschut, maar er glippen er altijd tussendoor. Je moet er niet aandenken dat ook vanuit het noorden de raketregen op gang wordt gezet. Gisteren waren er  enige infiltratie-incidenten bij Metulla, helemaal in het noorden tegen de Libanese grens

Israëli’s zijn in het algemeen een optimistisch volk. Ze denken dat hun militaire overwicht Hamas en anderen op de knieën kan dwingen. We hebben inderdaad heel wat wapens in huis en een sterke luchtmacht, maar we moeten uitkijken voor arrogantie en overmoed. Israel heeft een Beschermer, Die wil en kan en zal beschermen, maar Hij moet als Aanvoerder erkend worden in de strijd tegen vijandelijke troepen, de leugens en raketten van de vijanden die niets anders voor ogen hebben dan Israel helemaal te vernietigen. Immers de strijd is nog altijd een strijd tegen de God van Israel: Psalm 83:6.

De ‘wereldleiders’ zijn tot nog toe redelijk op de hand van Israel als het gaat om het recht op verdedigen, maar die steun neemt zienderogen af en de druk om het stoppen met het bombarderen van Gaza neemt enorm toe. Hoe zouden zij reageren  wanneer lukraak een raket op hun hoofdstad valt?

Zeker in de nasleep van het bombarderen, gister, van het media flatgebouw waar ook o.a.  Associated Press en Al Jazeera (van het rijke Qatar dat almaar geld geeft aan Gaza…) een kantoor hadden is het ‘pro-Israel blok’ afgenomen. De mensen in het gebouw  kregen een uur om te ontruimen. Hamas had er vooral kantoren en verschool zich, laf als ze zijn achter civiele organisaties. Maar de wereld spreekt er vandaag schande van dat Israel het gebouw aanviel. Israel heeft onomstotelijk bewijs aan o.a. de VS geleverd dat het gebouw een Hamasbolwerk was. Ook woningen van Hamasleiders zijn weer vernietigd, vannacht die van leider Sinear. De kunst is nu om de ondergrondse stad, de ‘Metro’ te vernietigen maar hoe gaan ze dat doen?

Israel is nog niet klaar met haar missie, ook al wil de wereld dat ze een wapenstilstand afkondigt.  Hamas en Islamitisch Yihad hebben nog erg veel wapens, waaronder zelfmoord drones en lange afstandsraketten en als Israel stopt, dan begint de ellende over enige tijd weer want nogmaals: hun doel is heel Israel weg te vagen. We schrijven het maar even heel persoonlijk: ze zouden ons, onze twee kinderen, onze zus en zwager’s familie, onze neven, nichten en achternichtjes niet sparen! Het mag niet gebeuren!  Het klinkt hard maar zo is het!

De oproep “Free Palestine’, die ook in Utrecht, Amsterdam, Den Haag en vele grote steden in de wereld wordt geroepen is hetzelfde als: dood alle Joden daar, al hebben veel demonstranten dat zelf niet in de gaten!

Dank u wel voor de vele steunbetuigingen die we ontvingen en dat er gebeden wordt voor Israel en ook ons gezin. We kregen ook meerdere foto’s van mensen die in NL een Israelvlag hadden gehesen. Helemaal ongevaarlijk is dat niet want bij enige van hen werden ruiten ingegooid.

Na een middag van weer veel alarm hebben we nu keihard ‘These are the days of Eliyah’ van Paul Wilbur aanstaan en dat galmt nu over de bergen van Samaria. Dat de Vredevorst spoedig kome..

Chak Shavuot sameach/shavuah tov

Met vriendelijke groet,

Yair & Karen Strijker

EN / NL/ עב