Binnenkomende raketsirenes werden kort voor 5 uur deze ochtend van 19 november 2019 gehoord in steden van de Golan-hoogten nabij de grens met Syrië in het noorden van Israël.

De IDF meldde dat vier raketten werden afgeschoten vanuit Syrië naar Noord-Israël werden onderschept door het luchtverdedigingssysteem van de Iron Dome. Code Red-waarschuwingen klonken in de gemeenschappen op de Golan Hoogtes Dan, Dafna, Kfar Szold, Majdal Shams, Mas’ade, Neveh Ativ, Nimrod, Ein Quiniyye en Shear Yeshuv.

Israël heroverde de Golan op Syrië in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog en annexeerde het gebied bij gebrek aan vredeswil van het Syrische regime. Onlangs erkende de VS de Israëlische soevereiniteit over de Golan, tegen de zin in van de VN, Rusland en door de Europese Unie.

Vier lanceringen werden geïdentificeerd vanuit Syrië naar Noord-Israël. We kunnen bevestigen dat alle vier in de lucht zijn onderschept door Israëlische luchtverdedigingssystemen“, twitterde de IDF-woordvoerder.

Bewoners melden explosies. Volgens Arabische rapporten volgden de sirenes op Israëlische aanvallen op Iraanse doelen in de buurt van Damascus Airport. Het Syrische nieuwsagentschap SANA meldde dat er deze ochtend explosies werden gehoord in Damascus. Meer daarover is momenteel niet bekend.

Het incident volgt op de gevechten vorige week tussen Israël en de islamitische Jihad in Gaza, en een aanslag gericht op een commandant in de groep in Syrië. Op 12 november werd een leider van de Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep het doelwit in Damascus. Twee mensen van de PIJ werden gedood en zes anderen raakten gewond nadat een gebouw was aangevallen nabij de Libanese ambassade in Damascus.

Bron:

EN / NL/ עב