Parasha Mikets omvat de verhoging en verberging van Jozef en de beproeving van de broers. Gedwongen door de honger worden ze naar Egypte gedreven. Het land van de dubbele verdrukking. Het draait er straks op uit dat ook Israël naar Egypte afdaalt en daar gaat wonen.

In het land van de dubbelheid. In de wereld van goed en van kwaad. Jeshua zegt: in de wereld zul je verdrukking hebben, maar hebt goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.

Waar je woont, is waar je thuis bent. Het geeft ons een onveilig gevoel als iemand in ons huis inbreekt. “Ik weet waar je woont …” kan een bedreiging voor ons zijn. “Wat je ook doet, ik weet je te vinden.

Ik weet waar je woont.” Dat is bedreigend. Want ons thuis, dat is waar het veilig hoort te zijn. De uitspraak “Ik weet waar je woont” heeft echter ook een bemoedigende kant! Stel, je hebt visite afgesproken en je wilt de weg naar je huis uitleggen. Maar de ander weet al waar het is, en zegt: “Laat maar, ik weet waar je woont”. Het is fijn dat iemand die jou goed kent, weet waar je woont.

In dit leerhuis verleg ik de blik naar de gemeente van Pergamus. Tegen deze gemeente wordt ook gezegd: Ik weet waar jullie wonen. Dat wordt gezegd door de Messias ben Jozef – Jeshua haMasshiach. Waar wonen ze dan? Daar waar de troon van satan staat. En wat heeft Jezus daarover tegen de gemeente te zeggen? Wat leren er eruit voor onze tijd?

Shalom,

Presentatie: Anco van Moolenbroek

EN / NL/ עב