We lezen: Deut. 1:1-3:22 | Jesaja 1:1-27 | Matt. 24:1-22

Alles of niets
We zijn toegekomen aan parasja Devarim en daarmee aan het vijfde boek van de Thora, Deuteronomium. In de Hebreeuwse bijbel is dat het boek Devarim. Deuteronomium betekent ‘tweede wet’, want Mozes gaat opnieuw de tien woorden die hij op de Horeb gekregen had, aan het volk vertellen. Al hoort dit volk het voor de eerste keer, want de eerste generatie is in de woestijn gestorven vanwege hun ongeloof. Nog 37 dagen en Mozes zal sterven. Het is hoog tijd om de laatste woorden uit te spreken. In vier redevoeringen spreekt de oude leider zijn volk toe.

Het doel van het veroveren van het land is te zorgen voor een heilige omgeving op aarde waar de geboden onderhouden kunnen worden. Om een leven mogelijk te maken, geheel volgens de Thora. Het is alles of niks.

Het boek Devarim is een soort samenvatting van de boeken Exodus, Leviticus, en Numeri. Van de woestijnreis. Die duurde niet elf dagen, niet twee jaar, maar veertig jaar. Het is alles of niks. In het eerste deel denken we na over de terugblik die Mozes geeft. In het volgende deeltje zien we de terugtocht. Het afsluitende deel gaat over de terugkeer. Terugblik, Terugtocht, en Terugkeer.

Luister je weer mee?

Uitzendingen: Elke vrijdag 21:00 uur (herhaling op zaterdag 02:00, 10.00 uur en 19.00 uur, zondag 02:00 uur en 09.00 uur en maandag 02:00 uur).

Shalom,

Presentatie: Anco van Moolenbroek

EN / NL/ עב