Liederen van overwinning
En de zonen Israëls zijn – onder in de zee- gegaan over het dróge! De wateren waren voor hen een muur, rechts van hen en links van hen! Zo redt de ENE op die dag Israël uit de hand van Egypte, en ziet Israël Egypte dood op de lip van de zee; Israël ziet de grote hand waarmee de ENE het heeft gedaan in Egypte en ze krijgen ontzag, de gemeente voor de ENE; ze gaan vertrouwen op de ENE en op Mozes, zijn dienaar.
Het is geen wonder dat door deze verlossing door de machtige hand van de Aanwezige Mozes uitbreekt in gezang. Bijbelse liederen worden meestal gemaakt na de overwinning op de strijd. Dat zien we bij het lied van Mozes in Exodus 15. Dat is de lezing uit de Torah. De haftaralezing is uit 2 Sam. 22. Daar zingt David na de verlossing uit de hand van koning Saul. Uit het vernieuwde verbond lezen we Openbaring 15:1-4: het lied van Mozes en het Lam.
In dit Leerhuis leren we deze drie liederen meezingen. Het lied van Mozes, de man Gods. Het lied van David, de man naar Gods hart. En het lied van Mozes en het Lam Gods.

Shalom!

Presentator: Dr. Anco van Moolenbroek

EN / NL/ עב