De gemeenteraad van Utrecht snapt niet waarom het college van burgemeester en wethouders de besmeuringen van twee synagogen en een moskee niet veroordeelt. Afgelopen weekend werden de drie gebouwen beklad met swastika’s en racistische leuzen. De dader werd op heterdaad betrapt en meegenomen naar het bureau. Dat blijkt nu een verwarde man te zijn, maar zoiets mag geen reden zijn om zijn acties niet te veroordelen, zeggen veel partijen in de gemeenteraad.

De fracties van GroenLinks, PvdA, D66, VVD en de politieke beweging DENK veroordelen ‘de afschuwelijke daad’ en stellen er raadsvragen over, zo meldt RTV Utrecht. Een van de vragen is waarom waarnemend burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) racistische vandalisme niet heeft veroordeeld. In de nacht van zaterdag op zondag werd een 44-jarige man in de kraag gevat terwijl hij een van de drie panden aan het bekladden was. Bij de Ulu-moskee, een van de gebouwen, verstoorde hij kort na de tramaanslag van 2019 in Utrecht het vrijdaggebed. Later verklaarde hij dat hij dit deed onder invloed van een psychose.

De besturen van de Nederlands-Israëlitische Gemeente (NIG) Utrecht en de Ulu-moskee zeggen dat ze zich grote zorgen maken over de veiligheid van bezoekers van moskeeën en synagogen in Nederland in zijn algeheel. Volgens hen blijkt wederom dat burgers bereid zijn om hun haatgevoelens tegen Joden en moslims om te zetten in daden. “Wat is zijn volgende daad? Gelukkig is het steeds met een sisser afgelopen, maar voor hetzelfde geld steekt hij iemand neer,” zei moskeevoorzitter Yucel Aydemir maandag op Radio M Utrecht. “Ik verwacht de komende dagen overleg met de politie en veiligheidsfunctionarissen. Misschien kunnen zij tips meegeven.”

De eerder genoemde Utrechtse raadsfracties zijn kritisch op het college van burgemeester en wethouders. In schriftelijke raadsvragen willen ze weten wat het stadsbestuur doet tegen mensen die verward gedrag vertonen in de richting van gelovigen in de Domstad. ‘Wat gaat de gemeente doen om de objectieve veiligheid en het gevoel van veiligheid van de bezoekers van moskeeën, kerken en synagogen in algemene zin te herstellen zodat iedereen in Utrecht zijn of haar religie in alle vrijheid kan belijden?’ is een van hun raadsvragen.

Verder wijzen deze fracties wijzen er op dat inlichtingendienst AIVD reeds in 2018 waarschuwde dat rechts-extremisten vaker dan vroeger uitlatingen doen die geweld tegen met name moslims aanmoedigen en verheerlijken. Ook geweld tegen de overheid wordt in drie kringen gepromoot. In het laatste jaarverslag van de AIVD staat: ‘Wij achten het voorspelbaar dat splintergroepen of eenlingen geïnspireerd raken door het activisme en hun toevlucht zoeken tot extremisme’, aldus RTV Utrecht.


Bronvermelding:
Datum:        15-12-2020
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          Pixabay.com
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב