Shalom,

We zijn van beroep Hebreeuwse Bijbelleraren, maar lijken wel even oorlogsverslaggevers in deze dagen… Hopelijk mogen we weer snel alle aandacht geven aan studie en cursus geven.

Bij deze dan het verslag van de negende gevechtsdag. In Israel heet de oorlog ‘Shomer HaChomot, Bewaarder van de Muren.’ De terreurgroep hamas noemt hun aanvallen: ‘Het zwaard van Jeruzalem,’ In wezen gaat de strijd om Jeruzalem, alwaar de raketregen begon!

Negen is in Bijbelse termen een getal van tegenkracht en duisternis. Zoals ook het negende uur op Gogoltha het moment was waarop Hij stierf en de negende plaag, de plaag der duisternis in Egypte, de voorbode was van de dood van de eerstgeborenen. De plaag kondigde destijds tevens het begin aan van de verlossing van het prille volkje Israel. Dat Israel verlost moge worden van al haar benauwers en gaat danken voor de Verlossing.

Tegen alle verwachting in begon de negende dag uitermate rustig in vergelijking met de voorgaande dagen. Hamas dreigde gisteravond met het aanvallen van Tel Aviv maar die aanval bleef uit. Tot laat in de avond werd wel het zuiden bestookt en, op een enkele raketbeschieting na, bleef het tot na het middaguur rustig. Maar toen begon hamas weer met hernieuwde kracht te vuren, soms 50 raketten in korte tijd op het zuiden van Israel. Een fabriek werd geraakt en twee (Thaise) werknemers kwamen daarbij om het leven, er waren meerdere gewonden. Een goede bekende van ons struikelde en viel bij het rennen naar de schuilkelder en brak zijn heup. Hij ligt nu in het ziekenhuis van Beer Shebha waar vandaag ook regelmatig het alarm afging.

De strijd tussen Israelische Arabieren en Joden gaat in de gemengde steden ook helaas door. Ondanks het uitgaansverbod ontstonden schermutselingen en werden vele auto’s vernield.

Bij ons rondom Na’aleh is de weg naar Modi’ien vandaag alweer een tijd afgesloten geweest omdat arabische jongeren molotovcocktails gooiden naar het rijdende verkeer en meerdere auto’s zijn hierdoor beschadigd. Er viel ook een gewonde. Ook aan de overkant van ons dorp is de weg vandaag al twee keer afgesloten vanwege het gooien van molotovcocktails en stenen naar Israelische auto’s.  We kregen van de beveiliging van het dorp opnieuw de waarschuwing niet te reizen als het niet noodzakelijk is. We zijn al 9 dagen Na’aleh niet uit geweest, we hadden ook geen afspraken elders en in het dorp is een kleine supermarkt 😊.

Afgezien van de raketten werd er vanmorgen gelukkig een terroristische aanslag verijdeld bij Hebron. Een Arabier probeerde, gewapend met een automatisch pistool en messen, de Joodse ingang binnen te dringen, maar werd tegengehouden en kwam om in een vuurgevecht met de beveiliging. Zes raketten, die vanuit Libanon op het noorden van Israel werden geschoten, haalden de grensovergang niet, maar zette wel het alarm in werking bij verschillende steden in het noorden en een drone, die Israel binnenvloog vanuit Jordanie, werd in de lucht neergeschoten. We hopen dat onze ooster- en noorderburen niet verder bovenop dit conflict gaan zitten.

Wie zitten er wel bovenop? De internationale media! Zij zijn, de goede daargelaten, zowat de grootste vijand op dit moment want zij berokkenen met hun eenzijdige en verdraaide nieuws enorm veel schade aan Israel en het Joodse volk wereldwijd. We schrikken van de vele anti-Israel demonstraties in vele grote wereldsteden en de vreselijke leuzen die daar geroepen worden tegen ons volk. Niet alleen in Lod werden drie synagogen vernield; ook in het buitenland zijn Joodse symbolen en synagogen doelwit zoals o.a.  een synagoge in Berlijn en een Holocaust herinneringsmonument aldaar is beklad met groene verf. Groen is de kleur van Hamas….

Velen, vooral jonge mensen, worden opgehitst en beïnvloed door social influencers. Wat voor evenwichtige kennis over de (wordings) geschiedenis van Israel hebben de meeste jongeren vandaag de dag? Ze slikken doorgaans voor zoete koek wat hun idolen zeggen en zingen tegen Israel en ‘Joodse kolonisten.’  Hoor je hen reppen (en rappen…) over ‘Russische kolonisten’  in de ‘bezette’ Krim of ‘Marokkaanse kolonisten’ in de ‘bezette’ Westelijke Sahara, de ‘Turkse kolonisten’ op Cyprus en zo zijn er vele andere betwiste gebieden ter wereld. Nee, het gaat om het kleine Israel en daar wordt plotseling wél gesproken over kolonisten.  Het lijkt wel of er een splitsing zichtbaar wordt in samenlevingen en ook in kerken: ben je voor of tegen Israel…?

Psalm 2 zegt het treffend: waarom woeden de volkeren….en zinnen zij op wraak? Adonai ziet het ook, weten we. Hij is toch de Erbij zijnde? Maar hoe dan ook, deze situatie is niet gemakkelijk te aanvaarden, ook niet voor Bijbelgetrouwen. Onze vader zei dikwijls: jongens, niet janken, maar danken! Gelijk had hij.

We zagen vanochtend een interview tussen een BCC verslaggeefster en knessetlid Naftali Bennet van de Yamina partij. Bennet werd steeds onderbroken en de dame bleef maar hameren op de vraag hoe Israel ermee omgaat dat er wel 50 kinderen zijn omgekomen (volgens hamasbronnen) en hoe Israel dat verwerkt. Verder haalde zij aan dat Hamas toch eventueel een ‘staakt het vuren’ wil accepteren maar Israel niet en dat daardoor er steeds raketten blijven neerdalen op Israel. Maar zo is het niet. Hamas betaalt nu een enorm hoge prijs voor de grote fout die zij begingen door Israels hoofdstad aan te vallen en daarna het centrum en het zuiden met een regen van raketten te bestoken met alle schadelijke gevolgen van dien, inclusief 13 doden en meer dan 350 gewonden, afgezien van de ontregeling van het dagelijkse leven met opnieuw vele angstige en getraumatiseerde burgers. Verder was haar (BCC) punt dat de oorsprong van het conflict de occupation is, de ‘bezetting.’ Dat Hamas, erkend als terreurorganisatie, heel Israel wil vernietigen en alle Joden wil doden, wilde ze gewoon niet horen en zij walste daar maar steeds overheen. Bennet toonde nog een raket waarvan Hamas er inmiddels 3300 op Israel heeft afgevuurd sinds 10 mei (ooit begon voor Nederland  op dezelfde datum WO 2…), maar het maakte blijkbaar geen indruk. Gelukkig bleef Bennet rustig en sterk en verdedigde hij zich goed. Israel, zei hij, verdedigt haar burgers en zal doorgaan tot het doel is bereikt: hamas zo klein maken dat als er onderhandelingen komen over een staakt het vuren zij amper iets te eisen hebben.

Honderden miljoenen dollars zijn besteed aan het bouwen van het ondergrondse terreurgangenstelsel (de ‘Metro’). Men berekende dat 1 meter tunnel circa $500, kost en dat er wel 100 km aan tunnels zijn….. Zoveel geld wat ten goede had kunnen komen aan de burgers en de opbouw van de Gazastrook met de mooie stranden. Dat er burgerslachtoffers te betreuren vallen is volledig te wijten aan hamas. Zij weten nu ook dat Israel de ‘Metro’ totaal wil vernietigen en het is aan hen om deze burgers te informeren waar onder hun huizen de tunnels zijn zodat zij tijd hebben te vertrekken. De ingangen van de tunnels zijn, zoals altijd bij hen,  dikwijls in een moskee, school of ziekenhuis. Vannacht verwoestte de IDF grote delen van de ondergrondse stad waarin de terroristen zich ophouden.

Vanaf vanmiddag zijn er weer tientallen raketten op Israel afgevuurd en we zullen morgen schrijven hoe het verder ging in de nacht. Vanavond is de halve finale  van het Songfestival en de Israelische Eden Elena treedt daar op. Er verschenen allerlei berichten dat geen enkel land Israel punten mag geven. Zo terroriseren momenteel  anti Israel Groepen zoals de BDS-beweging alles wat Israelisch is. Eden is van Ethiopische afkomst en zit nog in het leger. We hopen dat zij niet emotioneel van haar stuk raakt wanneer  haar liedje onderbroken wordt door een fluitconcert of helemaal geen punten krijgt. Laat Israel maar stoppen met het willen ‘meedoen en gelijk willen zijn aan de wereld.’ Israel heeft een andere bestemming: wees een licht voor de volkeren!

Morgen heeft onze dochter Ruth haar eindexamen wiskunde en ze zal dat in Modi’ien op school in een schuilkelder moeten maken. Wij zien daar allemaal tegenop: het moeten rijden door de gebieden waar wij wonen en waar zoveel stenen en molotov cocktails worden gegooid- en pas tegen zeven uur in de avond weer terug kunnen. Zo lang duurt het examen, wilt u meebidden om veiligheid voor ons allemaal, alle kinderen en ouders die moeten rijden, welk kind heeft sowieso zich goed kunnen concentreren voor dit uitgebreide examen?

Dat Mashiach spoedig kome!

Mocht men deze mail willen vertalen dan mag dat maar laat het ons eerst zien aub… want een vertaling via Google translate maakt de raarste fouten, ontdekten we, en men zet dan wel onze naam eronder ☹…. Wij kunnen zelf een professionele Engelse en Duitse vertaling aanbieden.

Hartelijke groet,
Yair en Karen Strijker

EN / NL/ עב