Shalom,

Het is hier half tien in de avond, we zijn net thuis. Ik, Karen, zou eigenlijk de Alephcursus hebben gegeven vanavond en Yair haalde Ruth op van haar examen toen bleek dat het tot 20:30u. duurde in plaats van tot 19:00u. Terwijl hij meer dan een uur stond te wachten voor de school, bemerkte hij dat de auto niet meer startte, de accu bleek op te zijn. Wat nu te doen? Ik was aan het wachten tot ze thuiskwamen en vroeg me af waar ze bleven, toen bleek dat ik ze met ons busje moest gaan halen. Wat een stress kan zoiets geven en wie schetst onze verbazing dat dit een bizarre gelijkenis heeft met de oorlog in 2014 waarin ik met een doodzieke Ruth naar de dokter in een ander dorp dicht bij Gaza moest en dat toen ook de accu van de auto ermee ophield. De paniek van toen staat me nog in het geheugen gegrift. Toen kwamen we toch nog veilig thuis en nu ook, dankbaar dat we geen stenengooiers tegenkwamen in het donker.

Heel bijzonder was dat er vanavond opeens een helper kwam die mij (yair) hielp om met kabels de accu weer wat op te laden. Een ultra orthodoxe man en zijn naam was: Yehoshua!! (letterlijk betekent dat hij zal redden, en zo heette ook Jezus op aarde). Even daarvoor had ik nog gebeden om hulp!

Toen ik Ruth naar school bracht, was de weg van Na’aleh naar Modi’ien gelukkig ook vrij toegankelijk, geen stenengooiers. We zagen wel hele stukken verbrandde hellingen bij de grensovergang vanwege de molotovcocktails die daar gisteren nog vielen. We hadden op de heenweg tegen 14:00u wat spanning in de auto want we hoorden het alarm afgaan via de telefoon.  Het betrof o.a.  Jafneh, enkele kilometers verderop. De Iron Dome die dan direkt in werking werd gezet zagen we in de lucht recht boven waar wij reden tegen de raket opbotsen; je ziet dan een wit ‘wolkje’ in de lucht.

Ruth was een beetje down want ze vond het examen enorm zwaar, maar we verwachten dat ze het goed heeft gedaan. Halverwege ging het alarm af en kwamen soldaten bij hen in de schuilkelder om hen te waarschuwen, lekker voor de concentratie is zoiets…

De strijd om de “Muren van Jeruzalem” die al tien dagen gepaard gaat met raketten en verwoestingen in zowel Israel als Gaza,  ging ook vandaag onverminderd door. Behalve vanuit Gaza zijn vanmiddag bovendien vanuit Libanon vier raketten afgevuurd op noord Israel. Zij kwamen onder meer terecht in de buurt van Akko en Haifa. Gelukkig waren er alleen enkele lichtgewonden; mensen die in paniek naar schuilkelders renden. De beschieting is nog niet opgeëist, men vermoedt een Palestijnse groepering die ook verantwoordelijk was voor het eerder deze week afvuren van zes raketten op Israel, maar die de grens niet haalden…  Op een gegeven moment was er tegelijk alarm in het noorden en zuiden. Is dit een afgesproken actie en gaat binnenkort Hezbollah of Iran met haar zeer geavanceerde wapens een dan inmiddels deels uitgeput Israel bestoken?? God verhoede het!! Ook was er een aanslag van een, naar achteraf bleek, slechts 16 jarig meisje met een M16 (!!) die in Hebron al schietend op Israelische soldaten afkwam.

Israel probeert uit alle macht de topman van Hamas, Mochamad Deif te doden. Al twee keer is hij in afgelopen dagen ontsnapt aan een aanslag. Maar vind hem maar eens. Vele kilometers  van de ondergrondse tunnels zijn inmiddels verwoest maar zeer waarschijnlijk zijn er schuilhuizen onder de grond. Ook vermoedt de IDF dat er nog minstens 8000 raketten verborgen liggen in Gaza. Israel wil liever nog niet stoppen met het uitschakelen van de wapenvoorraad van Hamas en Islamitische Yihad.

Israel wordt echter wereldwijd onder druk gezet om zo snel mogelijk een ‘staakt het vuren’ te accepteren. Zowel Rusland als nu ook de VS dringen daar enorm op aan. China beweert nu dat de VS zo lang draalde om Israel te dwingen te stoppen met aanvallen vanwege de ‘rijke Joden’ . Tja, daar hebben we het weer. Joden krijgen snel hun label opgeprikt.

Sinds 2014 zijn de lichamen van twee Israelische soldaten nog steeds niet teruggebracht aan de familie. Al 7 jaar dringen de families Goldin en Shaul aan bij Netanyahu en o.a. andere Knessetleden dat bij onderhandelingen met Hamas de jongens thuis moeten komen. Morgenavond  zal er weer een demonstratie zijn in Jeruzalem, voor het kantoor van Bibi, om de jongens niet te vergeten. Bovendien zijn er nog twee andere Israëliërs die gevangen zitten in Gaza. Zij zijn weliswaar op eigen gelegenheid overgestoken naar Gaza maar de familie weet niet wat er met hen is gebeurd.

Van de  twee buitenlandse werknemers die gisteren omkwamen was er een Thais en een ander Indiaas. Netanyahu heeft zijn condoleances uitgesproken aan de betreffende regeringen. Er blijven ook nu nog raketten vallen op vooral het zuiden van het land. Israel laat zich vooralsnog niet onder druk zetten van Amerika, lezen we ook zojuist, deze terreurwaanzin moet stoppen! Maar ook vanavond ging steeds het alarm af  in vele steden van Israel.

Enorm bedankt opnieuw voor alle gebed, meedenken, medeleven en bemoedigingen, zeker ook voor Ruth, dank u wel dat wij hier niet alleen in staan maar samen met jullie!

Heel hartelijke groet en lailah tov
Karen en Yair Strijker
Studiehuis Rshiet
www.studiehuisreshiet.nl

 

 

EN / NL/ עב