JERUZALEM – 7 oktober 2023

Van onze contacten in Jeruzalem

UPDATE 20:25 UUR: Zojuist klonken er schoten in ons dorp. Het hoofd van de beveiliging genaamd Tomer heeft waarschuwingsschoten afgelost op individuen die ons dorp probeerde in te sluipen.

Israël rouwt nu om ruim 200 doden en telt inmiddels meer dan 1100 gewonden. Een onbekend aantal mensen is gevangen genomen en naar Gaza gebracht. Nog steeds zijn er gevechten gaande en het hele land is in staat van paraatheid gebracht. Nu, tijdens het schrijven hiervan (20:22), klinken er gigantische dreunen in de lucht. Voelt dichtbij…

UPDATE 19:02 uur: Het centrum van het land inclusief Tel Aviv en omgeving liggen weer onder vuur. De lucht dreunt momenteel enorm!

UPDATE 18:25 uur: We tellen inmiddels ruim 1000 gewonden en een nog steeds onbekend aantal zijn ontvoerd. Er vindt op het hoogste niveau overleg plaats, maar dat het een onrustige nacht gaat worden is wel duidelijk. Voor ons, maar nog meer voor Gaza. Dit kan en zal niet onbeantwoord blijven; geen enkel weldenkend mens of land kan en zal dit laten gebeuren. De kinderen slapen bij ons in de schuilkamer, alles is op slot en we hebben de wapens in de aanslag staan voor het geval ons dorp (twintig minuten rijden vanaf Tel Aviv; red.) onder vuur komt te liggen. Een hele vreemde gewaarwording. Zo zit je nog gezellig met je kinderen in de soeka in de tuin, zo zit je met hun in de schuilkelder vanwege een oorlog.

Wij zijn dankbaar dat Hij, de God van Abraham, Izaäk en Israël de controle heeft. Hij waakt over Israël, dus hoe zwaar de uitkomst hiervan ook zal zijn, we weten één ding zeker: we zijn weer een stap dichterbij de komst van de Messias. Am Yisrael Chai!

UPDATE 17:30 uur: Joodse militairen en burgers (mannen, vrouwen en kinderen) zijn ontvoerd naar Gaza, uitgekleed, gemarteld, naakt tentoongesteld, vernederd, bespuugd en bespot. Dit zijn de beesten waar we mee te maken hebben. Mannen die onze vrouwen vernederen en vermoorden. De overeenkomst tussen Isis, Al Qaida en Hamas is overduidelijk zichtbaar. Dit zijn demonisch aangestuurde groepen en we moeten bidden dat de HEERE ingrijpt in deze gruwel.

UPDATE 16:30 uur: Tien uur na het begin van de oorlog die plotseling over ons kwam is de situatie als volgt.

Ruim 4000 raketten zijn afgeschoten vanuit Gaza op nietsvermoedende burgers in Israëlische steden en dorpen. De tientallen Hamasterroristen die Israël zijn binnengedrongen hebben tenminste 100 mensen vermoord; het aantal gewonden is opgelopen tot ruim boven de 900 waarvan een groot aantal in kritieke toestand zijn.

In de dorpen en steden rond Gaza wordt nog steeds in de straten gevochten en lijken de strijd nog lang niet gestreden. Zo worden er o.a. 50 mensen gegijzeld gehouden in de eetzaal van een kibbutz. Zo zijn er nog veel plekken waar terroristen vrij rondlopen en alles vermoorden en in de brand steken wat ze in hun razernij tegenkomen.

Inmiddels is officieel bevestigd, dat er in ieder geval tientallen burgers, soldaten (waaronder officieren) zijn ontvoerd en naar Gaza zijn overgebracht. De Arabische zenders spreken zelfs van een aantal rond de 100, hoewel dit nog niet is bevestigd.

Israeli rescue teams evacuate a wounded person near the southern city of Sderot on October 7, 2023, after the Palestinian terror group Hamas launched a large-scale surprise attack on Israel, firing a barrage of rockets from Gaza and sending ground units to kill or abduct Israelis. (Menahem KAHANA / AFP)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In S’derot is het politiebureau ingenomen door terroristen net als diverse militaire posten. Kortom, er heerst complete chaos.

De burgers worden nog in het duister gehouden door de overheid over het hoe, wat, waarom en waar. Het is akelig stil vanuit die kant en er is niets dan onduidelijkheid. Wat wel gemeld wordt is dat er duizenden reservisten opgeroepen zijn, medische personeel klaar moet staan en geplande reizen dienen te annuleren. Bovendien roept de regering op tot eenheid en gebed.

De bevolking is nu in afwachting van een geluid van de regering en wat zij zullen besluiten of hebben besloten. Hier en daar sijpelt er een stukje informatie door, maar dat is niet afdoende.

In het hele land is de noodtoestand uitgeroepen, overal zijn de publieke schuilkelders geopend en alle scholen zullen voorlopig dicht blijven.

De marine heeft zojuist meerder terroristen neergeschoten die middels speedboten de Israëlische kust probeerden te bereiken. Daaruit blijkt dat de strijd voorlopig niet gestreden is.

Als het goed is zal om 18:00 uur lokale tijd het volk door Netanyahu worden toegesproken. We wachten in spanning af.

Wordt vervolgd…

Afbeelding: Israeli police officers evacuate a family from a site hit by a rocket fired from the Gaza Strip, in Ashkelon, southern Israel, October 7, 2023. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

EN / NL/ עב