Na twee dagen van wapenstilstand is in Israël het gewone leven weer teruggekeerd, zijn de inwoners van zuid Israël begonnen met het puinruimen terwijl ze proberen hun dagelijkse routine zo goed en zo kwaad weer op te pakken, waren stranden en natuurgebieden zaterdag weer vol en zijn de scholen in het hele land vandaag weer begonnen.

Vandaag zijn de scholen in het zuiden en centrum van het land weer opengegaan voor de 2,4 miljoen scholieren, nadat deze bij het begin van de gevechten tegen Hamas uit voorzorg waren gesloten.

De IDF heeft de regering voorgesteld om harder te reageren op ballonnen , raketten of andere projectielen die vanuit Gaza richting Israël worden afgevuurd. Dat is een dramatisch andere aanpak dan die de afgelopen jaren is geïmplementeerd.

Volgens inschattingen van de IDF is Yahya Sinwar, de Hamas leider in Gaza die gisteren voor het eerst weer zijn ondergrondse bunker heeft verlaten, degene die de situatie met Israël nog meer laat escaleren dan de militaire chef van Hamas, Mohamed Deif. Meer dan de rellen in Jeruzalem – van Sheikh Jarrah tot Damascus Gate, de Tempelberg en de afgelasting van de Palestijnse verkiezingen, gelooft de IDF dat Sinwar’s veranderde beleid dat het conflict heeft aangewakkerd, voornamelijk het resultaat is van de laatste verkiezingsronde in Gaza waarbij bijna zijn macht verloor.

Hamas leider Sinwar verscheen zaterdag voor het eerst weer in het openbaar. Foto Twitter.

In Israël waren gisteravond verschillende demonstraties. Zo vond in Jeruzalem de wekelijkse demonstratie tegen premier Netanyahu plaats, waarbij de organisatoren verwezen naar recent Arabisch-Joods geweld in Israël en Operatie Guardian of the Walls, en de schuld daarvan legden bij premier Benjamin Netanyahu en zeiden dat “de gezonde meerderheid een verandering eist” van het leiderschap van Netanyahu.

In Tel Aviv demonstreerden enkele duizenden Joden en Arabieren voor coëxistentie waarbij leuzen werden geroepen als Dit zijn al onze huizen, “” We staan ​​samen zonder haat en zonder angst “en” Het antwoord aan rechts is Israël en Palestina “.

Demonstratie in Tel Aviv. Foto via Standing Together

In Jeruzalem werd afgelopen vrijdag de moefti van Jeruzalem tijdens zijn vrijdagpreek in de al-Aqsa moskee onderbroken en werd hij de moskee uitgezet omdat hij geen steun uitsprak aan Hamas.

Het Tempelberg-complex in Jeruzalem werd zondagochtend voor het eerst in 20 dagen geopend voor Joden, te midden van de nog steeds sluimerende spanningen op de heilige plaats die een belangrijke rol speelde bij het aanwakkeren van vijandelijkheden met de terreurgroep Hamas in Gaza en geweld in heel Israël.

Verschillende groepen bezoekers, begeleid door de Israëlische politie, gingen vanaf 7 uur ’s ochtends naar de locatie, na een besluit van veiligheidsfunctionarissen om toegang te verlenen aan Joden.

In Gaza heeft Hamas de Palestijnen zaterdag gewaarschuwd om niet te praten over de sites die het doelwit van Israël waren tijdens de 11 dagen durende strijd. De waarschuwing, uitgegeven door de Hamas Internal Security Agency (ISA), riep de Palestijnen op om “het veiligheidsbewustzijn te verhogen”.


Bronvermelding:
Datum:        23-05-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          IDF woordvoerders eenheid
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב