Uit onderzoek bleek dat UNRWA-schoolboeken bol staan van haatdragende taal. Er werd beterschap beloofd door door de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen – wat beaamd wordt door minister Kaag – maar het problematische studiemateriaal wordt nog steeds gebruikt.

Kamervragen over schoolboeken
SGP-voorman Kees van der Staaij stelde naar aanleiding van het IMPACT-SE rapport Kamervragen.  Uit het onderzoek blijkt dat de materialen niet in lijn zijn met VN-doelstellingen en zich schuldig maken aan het oproepen tot geweld, het afwijzen van vrede en het ontkennen van Israel en de Joodse geschiedenis en aanwezigheid in de regio. Van der Staaij vroeg aan minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag over het gebruik van deze schoolboeken door UNRWA. Hij was geschokt door het bericht, mede omdat Nederland, samen met andere landen, UNRWA financiert. De afgelopen jaren kon de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen op 19 miljoen euro per jaar van de Nederlandse regering rekenen.

Kaag stelt dat het in het IMPACT-SE rapport aangehaalde materiaal niet in de UNRWA-schoolboeken thuishoort en dat UNRWA daar ook intern actie tegen genomen heeft. De VN-organisatie zou een “zero tolerance”-beleid voeren, en de genoemde materialen hebben aangepast of verwijderd. Ook stelt minister Kaag dat Nederland dit probleem heeft aangekaart.

Nieuw onderzoek toont wederom problematisch materiaal aan
Uit een nieuw onderzoek van IMPACT-SE blijkt echter dat de onderwijsmaterialen van UNRWA nog steeds vol staan met zaken die niet stroken met de richtlijnen van de VN. Neutraliteit, mensenrechten, tolerantie, gelijkheid en non-discriminatie – al deze VN-richtlijnen worden in het studiemateriaal geschonden.

Het rapport stelt dat materialen gebruikt van november 2020 tot januari 2021 wederom oproepen tot geweld kent, de staat Israel ontkent en aan geschiedvervalsing doet. Opdrachten over grammatica kennen zinnen met referenties aan geweld, de gewapende strijd en de jihad.

Enkele voorbeelden:

  • De zinssnede “de stukken van hun lijken” wordt gebruikt om grammaticale concepten als de naamvallen uit te leggen.
  • Door middel van zinnen als “de mujahid neemt/nam wraak” worden tegenwoordige en verleden tijd uitgelegd.
  • Israel is stelselmatig “de Vijand” of “Zionistische bendes”.
  • De staat Israel wordt niet afgebeeld op kaartjes en steden als Haifa, Jaffa en Ramle worden Palestijns genoemd.
  • De Joodse geschiedenis in het gebied wordt ontkend.

UNRWA heeft, zo lijkt het, weinig aangepast aan het studiemateriaal en gaat schijnbaar door met het gebruiken hiervan. Alhoewel zij eerder beterschap beloofde, blijkt zij met een dubbele tong gesproken te hebben. Opvallend is ook dat het thuisstudiemateriaal moeilijker te vinden was dan eerder, wat onderzoek ernaar lastiger maakt. Waar UNRWA aan de ene kant zegt dat zij voor tolerantie en vrede is, blijkt dat zij ondertussen dit materiaal vol haat- en oorlogsretoriek doodleuk in haar onderwijs blijft gebruiken. Helaas komt dit niet naar voren in de beantwoording van minister Kaag wanneer de Kamer zorgen hierover uit.


Bronvermelding:
Datum:        11-03-2021
Auteur:        LUUK SMIT
Website:      CIDI


 

 

EN / NL/ עב