Een paar dagen geleden werd Matthias Schmale, de directeur van UNRWA in Gaza, geïnterviewd op Channel 12 News in Israël.

Niet alleen legde hij uit dat door het toestaan van humanitaire hulp aan Gaza tijdens het conflict een humanitaire crisis was voorkomen, hij gaf ook aan dat de aanvallen van de Israëlische luchtmacht op doelen van Hamas uiterst nauwkeurig waren.

Gevraagd naar een overzicht van de humanitaire situatie in Gaza zei Schmale dat tenminste duizend wooneenheden waren vernietigd en een paar duizend mensen hierdoor dakloos waren geworden. Maar de grootste schade zei hij was psychologisch.

Gebrek aan voedsel, water en medicijnen was er niet volgens Schmale, ook niet tijdens de 11 dagen van gevechten. Dit zou wel zijn gebeurd als de grensovergangen gesloten waren gebleven, maar die zijn inmiddels weer geopend en hulpgoederen kunnen de Gazastrook bereiken.

Hoewel hij zich geen militaire expert wilde noemen, kon hij het niet oneens zijn met de bewering van het Israëlische leger dat Israëls bombardementen zeer nauwkeurig waren. Schmale zegt de indruk te delen dat het Israëlische leger met uiterste geraffineerdheid in Gaza tewerk ging.

Wel zegt Schmale zich zorgen te maken over de felheid van de Israëlische aanvallen die in intensiviteit veel heftiger waren dan in eerdere conflicten zoals 2014. Hoewel met enkele uitzonderingen er geen burgerdoelen werden getroffen, zei hij dat de intensiteit van de aanvallen diep gevoeld werd en er onacceptabel veel burgerslachtoffers waren gevallen.

Klik hieronder voor volledige interview met UNRWA directeur Mathias Schmale:


Bronvermelding:
Datum:        25-05-2021
Beeld:          Matthias Schmale in gesprek met Channel 12 News
Website:      joods.nl


 

 

EN / NL/ עב