Aan de voet van adembenemende watervallen in het schilderachtige Banias Natuur Reservaat in het noorden van Israël is onlangs een van de eerste christelijke kerken, gebouwd in Byzanteinse stijl, ontdekt, die in circa 400 CE werd gebouwd bovenop een tempel uit de Romeinse tijd voor Pan, de Griekse god aan wie het park zijn naam ontleent.
Volgens professor Adi Erlich van de Universiteit van Haifa, hebben de christelijke bouwers uit de 4e en 5e eeuw, de Romeinse heidense tempel aangepast aan de behoeften van de relatief nieuwe religie.
De kerk werd gebouwd om de belangrijke interacties van Jezus met Petrus, die zijn leraar als de Messias herkende, te herdenken, waarvan wordt aangetoond dat ze hebben plaatsgevonden in het gebied dat “Caesarea van Filippus” wordt genoemd in de tijd van Jezus, is de veronderstelling van professor Erlich.
Volgens sommige christelijke tradities is het in deze regio dat Jezus aan Petrus de opdracht gaf het christendom te vestigen en waar hij de beroemde zin zei die is opgetekend in Mattheüs 16:18: “Jij bent Petrus en op deze rots zal ik mijn kerk bouwen”.
Het is een unieke locatie waar de opgraving plaatsvond, volgens een persbericht, omdat het een klif, een grot, bronnen en een terras combineert dat in de oudheid is ontstaan door de ineenstorting van een deel van de klif waarop de tempel is gebouwd.
“Rond de 3e eeuw voor Christus begon de aanbidding van de god Pan in de buurt van de grot en de bron. De tempel werd rond 20 v.Chr. Gebouwd. Het werd een belangrijk christelijk centrum met een eigen bisschop vanaf het jaar 320,”zei Erlich.
De zeer gestileerde openluchttempel, versierd met klassieke Romeinse architectuur en een klein zwembad in het midden, is zeer zeker geïdentificeerd als een tempel voor Pan door een toewijding die op een altaar is gegraveerd voor de satergod van herders, muziek en seks. De oorspronkelijke architectuur van de Romeinse tempel werd verchristelijkt en veranderd in een kerk.
Onder de christelijke vondsten waren kleine kruisjes die de mozaïekvloer van de kerk versieren. Na het bewind van Constantijn, in het midden van de 4e eeuw werd het kruissymbool wijdverspreid in de christelijke iconografie. Een op het oosten gerichte nis in de heidense tempel die misschien een standbeeld van Pan bevatte, werd opnieuw uitgevonden als een apsis van de kerk.
Ook een “zeer interessante steen” ontdekt, zei Erlich tegen de Times of Israel, die gekleed is en bezaaid met geëtste kruisen. Het is hoogstwaarschijnlijk ‘Ik was hier’-graffiti die in de rots was ingesneden door pelgrims die het in de 6e-7e eeuw bezochten.
Door een aardbeving leed de kerk op een gegeven moment schade, maar werd opnieuw gerenoveerd in de 7e eeuw, volgens het persbericht.
Dr. Iosi Bordowicz, hoofd erfgoed en archeologie van de Israel Nature and Parks Authority, zei dat het Banias National Park gevuld is met verbluffende archeologie, die zich verspreidt van de Romeinse tijd tot het Crusader-tijdperk.
“De huidige opgraving, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Haifa, maakt deel uit van een breed scala aan activiteiten die worden ondernomen om monumentale archeologie te behoudend die de afgelopen jaren in de Israel Nature and Parks Authority heeft plaatsgevonden”, zei Bordowicz.
Bordowicz zei dat de vondsten bewaard zullen blijven en toegankelijk zullen worden gemaakt voor de vele duizenden toeristen die, na de coronavirus pandemie, de adembenemende watervallen van over de hele wereld weer zullen komen bezoeken.
Bronvermelding:
Datum: 05-11-2020
Auteur: Joop Soesan
Website: joods.nl