In de afgelopen jaren heeft de bijeenkomst van het Likoed-Centraal Comité blijk gegeven van eenheid. Deze keer was het anders. Het was een donkere en stormachtige nacht tijdens de bijeenkomst van het Likoed Centraal Comité zondag in Tel Aviv, toen de omstreden leider, premier Benjamin Netanyahu, werd uitgedaagd voor het leiderschap van Likoed door Gideon Sa’ar.

In de afgelopen jaren toonde de bijeenkomst van het Likud-Centraal Comité een eenheid, zo berichtte dagblad Yediot Ahronot maandag. De vergadering van gisteren was gevuld met een mengeling van kreten van “Hier komt de volgende premier.”, gericht aan Sa’ar.

Sa’ar kwam naar de vergadering om te eisen dat een tweede vergadering zou worden gepland om te stemmen over het al dan niet houden van een stemming inzake het leiderschap van Likud.

“Ik ben vastbesloten om voor het leiderschap van Likoed te strijden met het besef dat een verandering nodig is, een dringende wending om de staat te bevrijden van de aanhoudende politieke crisis, een regering onder leiding van Likud op te richten en de natie te verenigen, zo zei Sa’ar.

Netanyahu, die later sprak, zei: “We weten nog steeds niet of we naar verkiezingen gaan. We doen een laatste poging om niet naar verkiezingen te gaan, maar als het ons wordt opgedrongen, winnen we veel. ”

Eerder op de dag, op een conferentie in Jeruzalem, nam Netanyahu Sa’ar onder schot, suggererend dat degene die zijn leiderschap uitdaagde en de Likoed splitste, “in wezen Judea en Samaria verliest.”

Sa’ar, die op dezelfde conferentie sprak, zei: “De toekomst van Judea en Samaria moet worden verzekerd met daden, niet met woorden.”

Het doel van de bijeenkomst van het Likoed -Centraal Comité was tweeledig: 1) voorverkiezingen voor de Likud-lijst annuleren, zodat Likud-leden niet opnieuw voor hun zetels zouden moeten strijden als er Knesset-verkiezingen worden gehouden, en 2) om de Noorse wet goed te keuren, waarmee ministers of plaatsvervangende ministers hun Knesset-zetels kunnen neerleggen, maar nog steeds ministers blijven. De wet stelt andere Likoed -leden lager op de lijst van partijen in staat om de Knesset te betreden.

Een beslissing over het al dan niet houden van een verkiezing voor het leiderschap van de partij werd niet genomen tijdens de vergadering. Ambtenaren van Likoed zeiden dat er geen beslissing over voorverkiezingen voor Likud-leiderschap zal worden genomen totdat de huidige Knesset aan zet is geweest.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   10-12-2019
Beeld:     Flash90/Yossi Zeliger
Website: https://worldisraelnews.com/https://worldisraelnews.com/

– – – – –

EN / NL/ עב