Na oproepen op social media tot boycot van levensmiddelenbedrijven en importeurs die hun prijzen exorbitant verhogen, en druk van het ministerie van Financiën en Economische zaken, hebben in navolging van Osem, de meeste bedrijven aangekondigd hun prijsverhogingen terug te draaien.

De meeste levensmiddelenbedrijven en importeurs hadden eerder aangekondigd dat per 1 februari alle prijzen zouden worden verhoogd, uiteenlopend van 5% tot zelfs 12% en meer voor sommige producten.

Dit leidde tot woede op social media, waarna er door ‘gele hesjes’ kleine demonstraties plaatsvonden als voorloper van grotere demonstraties die werden aangekondigd.

Ook werd het Israëlische publiek opgeroepen geen merkartikelen meer te kopen, maar in plaats daarvan de goedkopere B-merken.

Tegelijkertijd hebben de ministers van Financiën en Economische zaken in brieven aan de bedrijven en importeurs laten weten de prijsverhogingen niet te accepteren in het licht van de enorme winsten die de bedrijven in 2021 hebben gemaakt en de miljoenen bonussen voor aandeelhouders en CEO’s.

Minister van Economische Zaken, Liberman, gaf voedingsbedrijven de schuld dat ze probeerden “ten koste van het publiek te profiteren” en feliciteerde de bedrijven die “solidariteit toonden” door ervoor te kiezen de prijzen op dit moment niet te verhogen. Hij zei dat het ministerie van Financiën “alle beschikbare instrumenten zal gebruiken” om de activiteiten van bedrijven die de prijzen hebben verhoogd te volgen.

Dit heeft zijn uitwerking niet gemist, bedrijven zagen de eerste tekenen van een boycot van hun producten en hebben nu gezegd dat de prijsverhogingen zijn teruggedraaid tot na Pesach over 3 maanden, en dat in de tussentijd zal worden gekeken “naar andere mogelijkheden de prijsverhoging van grondstoffen te verwerken”.

Het is zeker dat bedrijven niet zijn vergeten wat er in 2011 gebeurde toen er na aankondiging van prijsverhogingen grote demonstraties plaatsvonden in Israël waar tot een half miljoen mensen aan meededen en de boycot van hun producten werd gevoeld in de omzet.


Bronvermelding:
Datum:        03-02-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב