Het Israëlische bedrijf UBQ, dat huishoudafval omzet in een bio-plastic vervanger, bundelt de krachten met de Amerikaanse Mainetti Group om kledinghangers voor winkelketens wereldwijd te maken.

Het partnerschap heeft tot doel gebruik te maken van de gepatenteerde technologie van UBQ Materials, die de eerste is die een biobased substituut voor op olie gebaseerde kunststoffen, volledig uit ongesorteerd huishoudelijk afval creëert.

Het Israëlische bedrijf heeft inmiddels een wereldwijd octrooi aangevraagd voor een proces dat huishoudelijk afval, organisch materiaal , papier en plastic – zoals bananenschillen, vuile luiers, yoghurtverpakkingen en karton – omzet in een biobased thermoplast of een plastic vervanger dat plastic op oliebasis kan vervangen bij de vervaardiging van alledaagse producten.

Roberto Peruzzo, de CEO van Mainetti, zei dat het Amerikaanse bedrijf bijna 60 jaar geleden pionierde in het recyclen van hangers en kunststoffen in de mode-industrie. Nu nam het een extra stap om “de mode-industrie te helpen een revolutie teweeg te brengen in duurzame praktijken en een blijvende impact te hebben op de planeet.”

De ontwikkeling van Mainetti-producten met UBQ-materiaal “heeft geresulteerd in hangers met een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk”, aldus de verklaring. De duurzame producten zijn momenteel in afwachting van certificering.

Met miljarden kleerhangers die elk jaar wereldwijd worden geproduceerd, is de impact die dit nietje in de detailhandel heeft op het milieu aanzienlijk, aldus de verklaring, en de mode-industrie wordt onder de loep genomen vanwege haar aandeel in vervuiling en klimaatverandering. Mainetti’s exclusieve samenwerking met UBQ voor de hangers biedt merken in de mode- en detailhandel een kosteneffectieve manier om “hun ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen” en afval te verminderen, aldus de verklaring.

Al eerder schreven wij over UBQ, die onder andere het materiaal leverde voor de door studenten van de TU-Eindhoven gemaakte elektrische auto.

Deze artikelen zijn vie deze verzamellink terug te lezen.


Bronvermelding:
Datum:        16-11-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:         UBQ
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב