Het Israëlische leger heeft bekendgemaakt vorige week twee Syrische legerposten te hebben vernietigd. De geheime operatie vond plaats in antwoord op meerdere schendingen door Syrië van het in 1974 getekende terugtrekkingsakkoord.

Tussen Syrië en Israël is sprake van een zogenaamde bufferzone, waartoe in 1974 onder toezicht van de VN een overeenkomst is getekend. Afgesproken is dat dat Syrische troepen niet de oostelijke lijn – Bravo genoemd – zullen overtreden, en dat het Israëlische leger niet de westelijke lijn – Alpha – oversteekt.

Sinds de start van de Syrische burgeroorlog hebben regelmatig schendingen plaatsgevonden van het terugtrekkingsakkoord. Tijdens gevechten tussen rebellen en het Syrische regeringsleger kwam het weleens voor dat een verdwaald projectiel in door Israël gecontroleerd gebied neerkwam. Het Israëlische leger reageerde hier steevast op met vergeldingsaanvallen op het leger van de Syrische president Assad. In sommige gevallen werd hier door groeperingen op ingespeeld door bewust op Israël te schieten om een reactie van de IDF tegen het Syrische leger te ontlokken. Daarnaast vonden meerdere infiltratiepogingen plaats.

Inmiddels heeft het Syrische leger weer de overhand in een groot deel van het buurland van Israël. Dat betekent echter niet dat het terugtrekkingsakkoord weer wordt gerespecteerd. zo vond in begin augustus nog een infiltratiepoging door militanten plaats, waarop de Israëlische luchtmacht posities van het Syrische leger heeft gebombardeerd.

Volgens het Israëlische leger is het Syrische leger zelf ook aanwezig in de bufferzone – in strijd met het terugtrekkingsakkoord. Een reden tot zorgen, daar het leger van Assad samenwerkt met de Iraanse Revolutionaire Garde en Iraanse proxies zoals Hezbollah.

In antwoord op deze voortdurende schendingen, heeft de IDF vorige week een ongebruikelijke aanval over de grens ter land uitgevoerd. Militairen van de Nahal-brigade hebben in de bufferzone twee Syrische legerposten opgeblazen. De operatie vond vorige week plaats maar werd dinsdag pas bekendgemaakt in een actualiteitenprogramma op televisiezender Aroetz 12.

“We zullen niet toestaan dat Zuid-Syrië verandert in Zuid-Libanon”, aldus luitenant-kolonel Tal Goritsky, refererend naar hoe Hezbollah zich in Libanon als een ‘staat in een staat’ manifesteert. Iran en diens proxies vechten mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor heeft Iran carte blanche gekregen om militante proxies zoals Hezbollah in Libanon en Syrië te bewapenen en zich zo aan de grens met Israël in te graven. Sinds de start van de Syrische burgeroorlog in 2011 heeft de Israëlische luchtmacht honderden tot duizenden luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, met als doel de Iraanse ingraving en de wapentransporten bestemd voor Iraanse proxies tegen te gaan.

In juli is bij een Israëlische luchtaanval in Syrië een strijder van Hezbollah omgekomen. Israël houdt nog steeds rekening met een vergeldingsaanval door de Libanese terreurbeweging, en er zijn al een aantal pogingen daartoe gedaan. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft laten weten dat zijn terreurgroep niet zal rusten tot een Israëlische militair is gedood.

 

________________________________________
Bron: CIDI
Auteur: Elkan van der Raaf
Datum: 15 oktober 2020
Afbeelding: IDF

 

 

EN / NL/ עב