De broers Hillel Menachem Weigal Yaakov Yaniv, twee jonge mannen van in de twintig, inwoners van Har Bracha van de regionale raad van Samaria, zijn zondag vermoord bij een schietpartij op een Israëlisch voertuig op Route 60 in Hawara, net buiten Nablus. De moord vond plaats terwijl in Jordanië door Israël en de Palestijnen werd gesproken over manieren de rust te herstellen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Volgens lokale bronnen ramde de Palestijnse schutter, die een shirt droeg met het insigne van de militante groep Lion’s Den uit Nablus, hun auto voordat hij hen beiden meerdere keren neerschoot en het toneel ontvluchtte. Het Israëlische leger doorzoekt het gebied naar de aanvaller.

Grafische beelden van .de aanslag in Huwara toonden de auto van de slachtoffers doorzeefd met kogels. Troepen ter plaatse vonden 12 hulzen van negen millimeter, wat erop wijst dat de aanvaller een pistool of een geïmproviseerd machinepistool gebruikte.

Een eerste onderzoek naar de schietpartij suggereerde dat de schutter misbruik maakte van een verkeersopstopping op de snelweg om de aanval uit te voeren.

Na de aanval zei het in de Gazastrook gevestigde Hamas dat “de Hawara-operatie een natuurlijke reactie is op de misdaden van de bezetting, waarvan de laatste het bloedbad in Nablus was”, verwijzend naar de Israëlische inval vorige week waarbij 12 Palestijnen om het leven kwamen en meer dan honderd anderen gewond raakten

De Palestijnen melden dat na de schietpartij een Palestijn naar het ziekenhuis is gebracht nadat hij was aangevallen door kolonisten in Nablus. Israëlische kolonisten hebben naar verluidt huizen en auto’s in brand gestoken in de stad Hawara, waar de twee Israëli’s eerder op zondag werden neergeschoten.

Israëlische kolonisten deden een oproep om zondagavond een mars naar Hawara te organiseren om, naar eigen zeggen, “wraak te zoeken” voor de aanslagen. Berichten op sociale media zeggen dat kolonisten ook van plan zijn de toegang tot Nablus te blokkeren.

De IDF zei dat het een klopjacht op de schutters had gelanceerd, waarbij verschillende wegen in het gebied waren afgesloten.


Bronvermelding:
Datum:        26-02-2023
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot KAN News
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב