Tu b’Av oftewel de 15e dag van de maand Av, is zowel een oude als moderne feestdag. Oorspronkelijk was een een post-bijbelse dag van vreugde dat diende als een koppelingsdag voor ongetrouwde vrouwen in de Tweede Tempel-periode (voor de val van Jeruzalem in 70 n.Chr.).
Tu B’Av ging daarna eeuwenlang bijna ongemerkt voorbij op de Joodse kalender, maar de laatste jaren heeft een come-back gemaakt met name in de moderne staat Israël. Tegenwoordig is het gaandeweg een Hebreeuw-Joodse Dag van de Liefde aan het worden, lijkend op de westerse Valentijn’s Dag.
Het woord liefde in het Hebreeuws אהבה /aha’vah/ komt van de wortel (stam) בה dat ‘geven’ betekent. Oprechte liefde houdt in op de ander gericht te zijn met een open gevende hand: het geven van je tijd, aandacht, bewondering, respect voor anderen. Het houdt geven in zonder iets terug te verwachten.
Het is niet meer te achterhalen wanneer Tu b’Av precies begon. De eerste keer dat het in de Joodse literatuur wordt genoemd is in de Mishna, dat aan het einde van de tweede eeuw n.Chr. is samengesteld en gerediceerd. Daarin lezen we dat Rabban Shimon ben Gamliel wordt geciteerd: “Er waren geen gelukkigere dagen voor het volk Israël dan Tu b’Av en Yom Kippoer. Op deze dagen gaan de dochters van Israël/Jeruzalem gekleed in witte kleden en dansen in de wijngaarden. Wat zeggen zij dan? “Jonge man, overweeg wie jij kiest voor een vrouw”. (Ta’anit, hoofdstuk 4). Het zal niet als verrassing komen dat het boek Hooglied gekoppeld is aan deze Dag van de Liefde.
In recente decennnia moedigt de Israëlische populaire cultuur festivals aan waarbij wordt gezongen en gedanst vanaf zonsondergang (als de dag begint) tot in de vroege uurtjes. De entertainment- en schoonheidsindustrie maken overuren op deze dag. Net als in het westen is dit een gewone werkdag; het heeft geen status als nationale feestdag. Ook heeft het Israëlisch rabbinaat enige aanvullingen op de liturgy gemaakt of opgeroepen tot het herintroduceren van oude religieuze gebruiken.
De grote culturele kloof tussen de Israëlische seculiere maatschappij en het Orthodoxe rabbinaat maakt het zeer onwaarschijnlijk dat deze twee gemeenschappelijk grond zullen vinden in het vieren van deze oude/moderne feestdag ergens in de nabije toekomst.
Hoe het ook zij: vrolijke Tu b’Av, moge de Here je overladen met Zijn liefde, moge de Bruid Israël haar Bruidegom snel ontvangen.
Foto: Chabad.org