De Amerikaanse president Trump heeft zijn vredesplan voor het Midden-Oosten gepresenteerd. “Vandaag neemt Israël een grote stap richting vrede’’, zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Trump stelt voor, om een Palestijnse staat te creëren met als hoofdstad delen van Oost-Jeruzalem. In Trumps visie blijft Jeruzalem de hoofdstad van Israël. Onder zijn bewind is de Amerikaanse ambassade in het land van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst.

Trump, die zijn plan uiteenzette tijdens een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis, erkent dat hij veel heeft gedaan voor Israël. Maar hij zei dat hij ook ‘heel veel voor de Palestijnen’ wil doen. Volgens hem is de deal een ‘historische kans’ voor de Palestijnen om een eigen, onafhankelijke staat te krijgen.

In het plan krijgen de Palestijnen meer dan dubbel zoveel land als nu onder hun controle is. Israël houdt de soevereiniteit over belangrijke nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever – iets waar de Palestijnen waarschijnlijk niet mee akkoord zullen gaan. Zij hebben het voorstel al verworpen en beschuldigen Trump ervan dat hij Israël bevoorrecht.

Lees meer op de website van het Algemeen Dagblad.

 

EN / NL/ עב