De Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, vertelde Israëlische functionarissen tijdens een bezoek aan Israël deze week dat de regering-Trump heeft ingestemd met de verkoop van F-22 stealth-jagers aan de Joodse staat, volgens een bericht van vrijdag in een Saoedische krant.

De Amerikaanse president Donald Trump keurde de verkoop van de F-22 Raptor en nauwkeurig geleide bommen aan Israël goed, meldde de in Londen gevestigde krant Asharq Al-Awsat, daarbij verwijzend naar senior bronnen in Tel Aviv.

Israëlische defensieambtenaren vroegen om de F-22 – een van ’s werelds meest geavanceerde straaljagers – om de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël in de regio te behouden nadat de VS ermee instemden F-35-jagers te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten, meldde Haaretz op dinsdag.

Israël had eerder belangstelling getoond voor de aankoop van de F-22, maar de VS weigerde, aldus het rapport. De VS stopte de productie van de jager in 2011 en verbood wettelijk de verkoop ervan aan het buitenland.

Esper en minister van Defensie Benny Gantz zijn in iets meer dan een maand drie keer bijeengekomen, waaronder Esper’s bezoek aan Tel Aviv op donderdag. Esper had tijdens de reis ook een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu, directeur-generaal van het ministerie van Defensie Amir Eshel en de stafchef van de Israëlische strijdkrachten, Aviv Kochavi.

“Ze bespraken de noodzaak om de regionale veiligheid en stabiliteit te handhaven en Iran te confronteren”, zei het kantoor van Gantz. Een bron die bekend was met de bijeenkomst, die om anonimiteit vroeg, vertelde AFP dat Gantz en Esper voortbouwden op de discussies die vorige week in Washington zijn gevoerd over ‘vooruitgang boeken bij het verbeteren van de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël’ na de recnte ‘ontwikkelingen in de regio’.

Vorige week en eind september reisde Gantz naar Washington voor Vergaderingen op hoog niveau met Esper en andere Amerikaanse defensieambtenaren over manieren om de schade aan de militaire voorsprong van Israël te compenseren door de voorgestelde verkoop van het ultramoderne vliegtuig van de vijfde generatie aan de VAE.

Esper en Gantz ondertekenden vorige week in Washington een overeenkomst die de Amerikaanse inzet bevestigde om de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël, de technische term voor militaire superioriteit in het Midden-Oosten, te behouden in het licht van de voorgenomen verkoop van Amerikaanse F-35 stealth-straaljagers aan de VAE.

Hoewel de VS in het algemeen hebben afgesproken om de Israëlische militaire suprematie in de regio te behouden, zijn er nog geen overeenkomsten gesloten voor specifieke wapensystemen of defensieprogramma’s. Deze zullen waarschijnlijk gericht zijn op de verkoop van extra straaljagers, helikopters en luchtverdedigingssystemen aan Israël, vertelde een hoge defensieambtenaar die bekend is met de onderhandelingen vorige week tegen verslaggevers.

EN / NL/ עב