Amerikaanse president Donald Trump heeft zojuist bevestigd dat Abu Bakr al-Baghdadi dood is. Tijdens een militaire operatie, zaterdag uitgevoerd door speciale eenheden, is de leider van Islamitische Staat omgekomen.

Tijdens een militaire operatie zou de kalifaatstichter, vlak nadat Amerikaanse troepen de deur intrapten en er enkele schoten werden gelost, zichzelf hebben opgeblazen met een bomvest. De locatie werd al enige tijd in de gaten gehouden, waardoor met zekerheid kon worden vastgesteld dat hij inderdaad dood is na de explosie. Door middel van een DNA-test zou zijn bevestigd dat het inderdaad om al-Baghdadi gaat.

De operatie en zijn dood hebben enige overeenkomsten met hoe Osama Bin Laden aan zijn eind kwam. Bin Laden verschuilde zich midden tussen de bevolking en onder de neus van de vijand. Baghdadi deed hetzelfde. Hij verschool zich namelijk in de Syrische provincie Idlib, dat grenst aan Turkije en door een vijand van ISIS wordt gecontroleerd (Hayat Tahrir al-Sham, een Al-Qaida-kloon). Ook zijn zowel Bin Laden als Baghdadi omgekomen tijdens een militaire operatie en een inval, maar wel op andere manieren.

En daar houden de vergelijkingen niet op. Baghdadi was, net als Bin Laden, een haast ongrijpbaar persoon. Beide hadden dit te danken aan een vlot communicatienetwerk, steun van de lokale bevolking en uitgebreide kennis van het terrein. Het enige verschil is dat ISIS openlijk met vlaggen in bezette gebieden wapperde, terwijl Al-Qaida niet te onderscheiden was van Afghaanse burgers.

De vrees is nu natuurlijk dat de gelijkenissen na hun dood niet op zullen houden. Dat er nu ook weer een nieuw kopstuk zal opstaan die het stokje overneemt en kalifaat 2.0 zal gaan proberen op te richten. Tijd, geld, middelen, wil en mogelijkheid zijn allen namelijk nog steeds aanwezig in die regio.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   27-10-2019
Auteur:   
Website: https://www.dagelijksestandaard.nl

– – – – –

EN / NL/ עב