Met zijn uitgestrekte, vruchtbare landbouwgronden heeft Oekraïne lange tijd gefungeerd als de graanschuur van Europa. De gevolgen van de Russische invasie drie maanden geleden beginnen nog maar net voelbaar te worden, maar gevreesd wordt dat ze verstrekkend zullen zijn. Na twee jaar van stilleggingen en beperkingen worden de gevolgen van de oorlog nog versterkt. De voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is de hoogste sinds het begin van de index in 1990. In de door de Chief Food Authority beheerde noodvoedselreserve worden acht soorten levensmiddelen opgeslagen, die volgens een “first-in-first-out”-ratio worden aangevuld in hoeveelheden die toereikend zijn voor de periode die door het referentiescenario wordt bepaald: babyvoeding; droge gist; meel; canola- en sojaolie; witte suiker; koffiebonen; thee; en witte rijst.

Dus Josef verzamelde producten in zeer grote hoeveelheden, zoals het zand van de zee, totdat hij ophield het te meten, want het kon niet worden gemeten. Genesis 41:49 (The Israel Bible TM )

De uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN, David Beasley, verklaarde: “Conflicten, de klimaatcrisis, Covid-19, en de stijgende voedsel- en brandstofkosten hebben een perfecte storm gecreëerd – en nu hebben we de oorlog in Oekraïne die catastrofe op catastrofe stapelt.”

Het 2022 Global Report on Food Crises zei dat ongeveer 180 miljoen mensen in 40 landen te maken zouden krijgen met een zekere voedselonzekerheid, die ook kan leiden tot ondervoeding, massahonger en hongersnood.

Oekraïne en Rusland produceren ongeveer 29% van de tarwevoorraad in de wereld. Israël importeert zijn tarwe voornamelijk uit Rusland en Oekraïne, maar in de traditie van Jozef die tarwe opsloeg om Egypte gedurende zeven jaar van hongersnood te voeden, is Israël voorbereid. De Nationale Noodtoestand Autoriteit (RACHEL) is verantwoordelijk voor noodvoedselvoorraden voor het thuisfront. In een interview met The Media Line op zondag, stelde Lilach Weissman, de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Financiën, de Israëli’s gerust dat de situatie onder controle was.

“Er is een voorraad [van tarwe in Israël, genoeg] voor een zeer lange komende periode, dus er is geen impact op dit moment, en er wordt geen tekort verwacht,” zei ze.

Dit werd grafisch geïllustreerd in een video van Channel 13 News:

Maar in de video werd ook benadrukt dat het graan graan uit Oekraïne en Polen sinds het begin van de oorlog niet waren aangevuld.

Volgens minister van Financiën Avigdor Liberman zouden Israëls tarwevoorraden drie maanden mee moeten gaan.

“Als de oorlog niet langer duurt dan dat, dan wordt een tekort niet verwacht,” vertelde Dr. Yael Hadass, hoofd van het economieprogramma aan de Internationale School van de Reichman Universiteit in Herzliya, aan The Media Line.

Maar graan is niet het hele verhaal. De brandstofprijzen zijn wereldwijd sterk gestegen, maar dit wordt nog meer gevoeld in Israël, dat momenteel de achtste hoogste brandstofprijzen ter wereld heeft, het hoogste niveau sinds 2014.

Maar zelfs in dit opzicht is Israël gezegend, door de rol van Jozef in Egypte op zich te nemen, door aardgas te leveren aan de naties. Woensdag ondertekenden Israël en de Europese Unie een aardgasexportovereenkomst tijdens een regionale energieconferentie in Caïro, waardoor voor het eerst een “aanzienlijke” export van vloeibaar Israëlisch gas naar Europa mogelijk wordt. De EU wil haar afhankelijkheid van Russische energie verminderen. Vorig jaar importeerde de EU ruwweg 40 procent van haar gas uit Rusland. In het kader van de overeenkomst zal Israël gas verzenden via Egypte, dat over faciliteiten beschikt om het gas vloeibaar te maken voor uitvoer via olietankers. Aanvankelijk wordt verwacht dat de overeenkomst Israël jaarlijks 290 miljoen dollar zal opleveren.

Israël heeft twee operationele gasvelden voor zijn Middellandse-Zeekust die samen naar schatting 690 miljard kubieke meter aardgas bevatten, en een derde offshore-installatie is in de maak.

 

EN / NL/ עב