NEW YORK – De onafhankelijke mensenrechtengroepering UN Watch veroordeelt de UNHRC-verkiezingen van 13 oktober waarbij regeringen die rechten misbruiken, te weten China, Cuba, Rusland, Pakistan en Oezbekistan, tot het belangrijkste mensenrechtenorgaan van de VN zijn toegelaten, en slaat alarm over het feit dat het percentage niet- democratieën in de VN-mensenrechtenraad nu is gestegen van 51% naar maar liefst 60%.

“Vandaag is een zwarte dag voor de mensenrechten”, zei Hillel Neuer, uitvoerend directeur van UN Watch in Genève, die deze landen in een gezamenlijk NGO-rapport als “ongeschikt” beschouwt vanwege de nationale mensenrechtenrapportages van de regimes, evenals vanwege hun stemgedrag op VN-resoluties over mensenrechten.

Op een online-persconferentie van UN Watch op vrijdag deden mensenrechten-dissidenten, die in China, Rusland, Cuba en Pakistan voor hun activisme werden vervolgd, een oproep aan alle VN-lidstaten om zich te verzetten tegen het zich voor verkiezing beschikbaar stellen van die landen voor de 47 tellenden Raad van deelnemende landen.

UN Watch betreurt het dat de regimes vandaag steun kregen van meer dan 70% van de 193 landen tellende Algemene Vergadering van de VN:

Cuba: 170 stemmen (88%)
• Pakistan: 169 (87,5%)
• Oezbekistan: 169 (87,5%)
• Rusland: 158 (82%)
• China: 130 (72%)

Pyromanen
“Het verkiezen van deze dictaturen als VN-rechters op het gebied van mensenrechten is als een bende pyromanen tot het brandweerkorps toelaten”, zei Neuer.

“Het is logisch gezien absurd en moreel verwerpelijk dat de VN een regime heeft gekozen plaats te nemen in haar belangrijkste mensenrechtenorgaan dat 1 miljoen Oeigoeren in kampen heeft gedreven, degenen heeft gearresteerd, verpletterd en verdwenen die probeerden alarm te slaan over het coronavirus, en de vrijheid in Hong Kong heeft verstikt,” zei Neuer.

“Rusland vermoordt journalisten en vergiftigt dissidenten. Cuba is een politiestaat. Pakistan vervolgt christenen, hindoes en ahmadi’s omdat ze niet-moslimminderheden zijn. En Oezbeekse regeringsfunctionarissen martelen en treiteren regelmatig gevangengenomen activisten,” zei Neuer.

UN Watch verwelkomde de afwijzing van Saoedi-Arabië, dat in een onverwachte wending slechts 90 van de 97 positieve stemmen kreeg die nodig waren voor verkiezingen, en de minste stemmen van alle vijf kandidaten in de Aziatische groep, het enige regionale blok waar nog sprake is van competitie.

“Momenteel voldoet 51% van de leden van de VN-Mensenrechtenraad niet aan de minimale normen van een vrije democratie,” merkte Neuer op. “Maar vanwege de verkiezing van China, Rusland, Cuba, Pakistan en Oezbekistan vandaag, zal dat cijfer oplopen tot maar liefst 60% vanaf 1 januari 2021, wanneer de nieuwe leden officieel aan hun drie-jarige termijn zullen beginnen.”

In het rapport van de UN Watch werd ook vermeld dat Bolivia, Ivoorkust, Malawi, Mexico, Senegal en Oekraïne ‘dubieuze’ referenties hadden, vanwege de problematische mensenrechten in hun landen en hun VN-stemgedrag, maar zij wonnen allemaal de verkiezingen.

Achtergrond: de UNHRC-verkiezingen van vandaag
Zoals blijkt uit het rapport van UN Watch, hadden Cuba en Rusland geen concurrentie in hun regionale groepen, terwijl in de Aziatische regionale groep vijf kandidaten – waaronder China, Pakistan en Saoedi-Arabië – streden om vier beschikbare zetels.

UN Watch diende formele protesten in bij de Verenigde Naties, die vorige week werden gepubliceerd als officiële VN-documenten, tegen de verkiezingstelling van China, Cuba, Pakistan, Rusland en Saoedi-Arabië.

“Helaas hebben we de EU-lidstaten zich niet horen uitspreken en zich verzetten tegen de ergste misbruikers. Zwijgen is medeplichtigheid. ”

UN Watch roept op verkiezingen te schrappen
UN Watch stelt een ingrijpende hervorming van het verkiezingssysteem voor. “Het is duidelijk dat onze eigen democratieën de verkiezingscriteria blijven negeren door op misbruikers te stemmen,” zei Neuer.

“Daarom moeten we verkiezingen nu gewoon helemaal schrappen en elk land lid maken, zoals het geval is in de mensenrechtencommissie van de Algemene Vergadering. Niet-democratieën zouden dan hun UNHRC-lidmaatschap niet langer ophouden als een schild van internationaal erkende geldigheid om het misbruik van hun regimes te verdoezelen. ”

“Helaas,” zei Neuer, “weigerde de EU ook maar één woord te zeggen over hypocriete kandidaturen die de geloofwaardigheid en effectiviteit van het VN-mensenrechtensysteem alleen maar ondermijnen. Door een oogje toe te knijpen, terwijl mensenrechtenschenders probleemloos toetreden en de raad ondermijnen, zijn leidende democratieën medeplichtig aan het morele verval van het wereldlichaam. ”

“Het is een belediging voor hun politieke gevangenen en de vele andere slachtoffers – en een nederlaag voor de wereldwijde zaak van de mensenrechten – wanneer de VN grove mensenrechtenschenders helpt om op te treden als voorvechters en mondiale rechters inzake de mensenrechten.”

“Wanneer het hoogste mensenrechtenorgaan van de VN, de UNHRC, een geval wordt van de vossen die het kippenhok bewaken, lijden de slachtoffers van de wereld,” zei Neuer.

 

__________________________________________________
Bron: UN Watch, 13 oktober 2020
Afbeelding: Honest Reporting

 

 

 

EN / NL/ עב