Een torarol die ooit toebehoorde tot de synagoge van Dordrecht is na tachtig jaar terug in Joodse handen. Het gaat om een rol die een familie jarenlang in de opslag bewaarde. In de bange jaren ’40-’45 was de rol zoekgeraakt. Aangenomen werd dat hij was geroofd of vernietigd door de nazi’s, maar onlangs bleek dat hij nog in tact was. De boekrol is overgedragen aan de NIG Rotterdam, waar het een plekje gekregen heeft. De synagoge van Dordrecht is niet meer en de rol is nooit geroofd.

Het gaat om de familie Pennings, zo meldt het Joodse persagentschap JTA. De familie uit Dordrecht hield de rol jarenlang in de opslag totdat een van hen tegen de lokale historicus Kees Weltevrede vertelde dat ze een torarol van onbekende oorsprong thuis had liggen. Hij benaderde de NIG Rotterdam, wiens leden enthousiast waren over deze vondst. “Decennialang wist niemand wat er met de boekrol in Dordrecht was gebeurd, het werd gewoon verondersteld dat hij verloren was gegaan, zoals zoveel andere religieuze voorwerpen die verloren zijn gegaan in de Holocaust,” aldus Weltevrede.

De familie stelt niet meer te weten hoe ze in het bezit zijn gekomen van de rol, die ze afgelopen week aan de NIG Rotterdam hebben geschonken. Dit vertelt voorzitter Chris den Hoedt aan JTA. Momenteel wordt onderzocht of de meer dan 45 meter lange rol nog bruikbaar is voor het gebed. Mogelijk is hij beschadigd geraakt en moet hij worden gerestaureerd. De NIG Rotterdam is zeer blij met de vondst, zo laat Den Hoedt weten. Volgens hem ziet hij er nog goed uit en lijkt die nog prima in tact.

Maar wat is er nou echt met deze torarol gebeurd? Nadat synagogen in de bezettingsjaren waren gesloten, werden de rol en enkele andere Dordtse voorwerpen bewaard door Meijer Michiel Cohen, een Jood Dordtenaar die een metaalfabriek bezat. Hij heeft de Sjoa overleefd, maar raakte ernstig getraumatiseerd. Een andere handelaar, Aart Bezemer, kocht de fabriek van Cohen. Hij gaf de rol aan Kees Pennings, een gerespecteerde leraar uit Dordrecht, die in 2001 stierf. Zijn weduwe Tineke vertelde de historicus over de boekrol, die leidde tot de terugkeer in Joodse handen. Van de honderden Joden die in Dordrecht woonden, overleefden er ongeveer zestig de Sjoa. In de jaren tachtig hield de gemeenschap op te bestaan.


Bronvermelding:
Datum:        22-02-2021
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          NIG Rotterdam
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב