Buitenlanders druppelen vandaag het Heilige Land binnen na een sluiting van zes weken, aangezien de regering de laatste beperkingen versoepelde die ministers ertoe brachten de grens in november vrij plotseling te sluiten nadat de Omicron-variant was ontdekt.

Nu Omicron in het land woedt en Israël het hoogste aantal COVID-infecties ooit registreerde, besloot de regering dat het buiten de deur houden van toeristen een betwistbaar punt was en liet ze de lijst met ‘rode’ landen vallen.

Uri Steinberg, die Uri Steinberg Consulting runt en lid is van de adviesraad van ALL ISRAEL NEWS, merkte op dat de binnenkomende toeristen waarschijnlijk “veiliger zullen zijn dan velen van ons hier in Israël”, aangezien ze zijn ingeënt of hersteld en onderworpen zijn aan PCR-tests zowel voor als nadat ze in Israël zijn geland.

“We rennen (in Israël) rond zonder een geldige PCR-test,” zei hij, maar toeristen “stellen geen nieuwe bedreigingen, vooral in de tijd dat er geen nieuwe variant is waar mensen naar kijken.”

Steinberg verwelkomde de uitspraak die volgens hem “vanuit verschillende hoeken logisch is”.

“Er zijn veel gesprekken geweest over de vraag of de overheid bedrijven nu in de reisbranche moet en zal compenseren. En als je eenmaal de lucht opent, maak je deze discussie sowieso niet meer ongeldig,’ merkte Steinberg op.

Dit geeft in ieder geval wat ademruimte en een sprankje hoop voor toeristen.

“De angst is dat het binnen een maand of twee weer verandert. En nogmaals, er is maar zoveel dat je mensen kunt pushen. Maar ik hoop echt dat dit het begin is van iets stabielers”, aldus Steinberg.

Keshet Journeys, dat een virtuele cursus organiseert voor mensen die meer willen weten over Israël, verwelkomt woensdag de eerste groep sinds de sluiting in november: een groep baptistenpredikanten uit de Verenigde Staten.

Sinds de aankondiging vorige week kwam, zei Keshet-directeur Moshe Gabay dat hij bezig was met het boeken van een last-minute reisschema en geplande hotels en locaties, waarvan er vele zijn gesloten of op gereduceerde basis werken. Een van de hotels zei dat ze zouden openen, maar de groep van Gabay is de enige die ze op dit moment hebben.

“Als het open blijft, zullen de hotels binnen drie weken drukker zijn”, voorspelde Gabay. “Maar voorlopig openen ze alleen voor ons.”

Gabay zei dat toeristen beter beschermd zullen worden dan gewone Israëli’s onder wie de variant woedt. Israëli’s daarentegen vermengen zich met elkaar, reizen en hoeven nu – de gevaccineerden/herstelden – niet in quarantaine te gaan als ze negatief testen op een antigeentest.


De toeristenindustrie heeft altijd beweerd dat bezoekers het virus niet hebben binnengebracht sinds het proefprogramma in mei van start ging.

Gabay stelt het op prijs dat de toeristenindustrie nu weer opengaat, ondanks de onzekerheid die wordt veroorzaakt door de golf van Omicron.

“Ik heb liever een regering die zegt: ‘We doen al het mogelijke om elke industrie open te stellen en niet te sluiten met een hoger risico op infecties'”, zei Gabay, verwijzend naar de vorige regering die de economie volledig sloot met drie afzonderlijke keer. “Het maakt niet meer uit, dus laten we toeristen binnenlaten en enkele families die in het buitenland wonen weer bij elkaar laten komen – wat belangrijker is.”


Bronvermelding:
Datum:        10-01-2022
Auteur:        Nicole Jansezian
Beeld:         Arie Leib Abrams/Flash90
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב