Het ei werd gevonden in de zachte inhoud van een beerput en omdat wereldwijd slechts een paar oude kippeneieren ooit intact zijn gevonden, kan hier worden gesproken van een zeer zeldzame vondst die wereldwijd de aandacht trekt.

Tijdens het opgraven van een oude beerput uit de islamitische periode (ongeveer 1000 jaar geleden), waren archeologen van de Israel Antiquities Authority in Yavne verbaasd om een ongebroken kippenei te vinden. De grootschalige archeologische opgravingen, geleid door Dr. Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv en Dr. Jon Seligman, hebben een uitgebreid en divers industriegebied ontdekt dat dateert uit de Byzantijnse periode. De opgravingen maken deel uit van het stadsuitbreidingsproject van Yavne.

Archeoloog Alla Nagorsky houdt het ei vast. Foto Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority.

“Eierschaalfragmenten zijn bekend uit vroegere perioden, bijvoorbeeld in de City of David in de oude stad van Jeruzalem en in Caesarea en Apollonia, maar door de fragiele schelpen van de eieren zijn er nauwelijks hele kippeneieren bewaard gebleven. Zelfs op mondiaal niveau is dit een uiterst zeldzame vondst”, zegt dr. Lee Perry Gal van de Israel Antiquities Authority en een vooraanstaand expert op het gebied van pluimvee in de antieke wereld. “Bij archeologische opgravingen vinden we af en toe oude struisvogeleieren, waarvan de dikkere schalen ze intact houden.”

“Zelfs vandaag overleven eieren zelden lang in supermarktkartons. Het is verbazingwekkend om te bedenken dat dit een 1000 jaar oude vondst is!” zegt archeoloog Alla Nagorsky van de Israel Antiquities Authority, directeur opgravingen in de plaats waar het ei werd gevonden.

De unieke bewaring van het ei is duidelijk te danken aan de omstandigheden waarin het eeuwenlang heeft gelegen, genesteld in een beerput met zacht menselijk afval dat het heeft bewaard,”, aldus Nagorsky.

Plek van de opgraving in Yavne. Foto: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

Pluimveehouderij werd 2.300 jaar geleden in Israël geïntroduceerd, tijdens de Hellenistische en Vroeg-Romeinse periode. In de islamitische periode, vanaf de zevende eeuw na Christus, is er een duidelijke afname van het percentage varkensbotten op locaties in de regio, als gevolg van het verbod op het eten van varkensvlees.

“Gezinnen hadden een kant-en-klaar eiwitvervanger nodig die geen koeling en conservering nodig had, en ze vonden het in eieren en kippenvlees”, legt Dr. Perry Gal uit. “Helaas had het ei een kleine barst in de bodem, dus de meeste inhoud was eruit gelekt. Er bleef slechts een deel van de dooier over, die werd bewaard voor toekomstige DNA-analyse.”

Ondanks de uiterste voorzichtigheid waarmee het ei werd verwijderd, onder de ervaren supervisie van een natuurbeschermer, was de schaal van het ei – in zijn geheel bewaard door de ongebruikelijke anaërobe omstandigheden – gebarsten. In het biologische laboratorium van de Israel Antiquities Authority herstelde natuurbeschermer Ilan Naor het ei in de staat waarin het werd gevonden.

Drie 1000 jaar oude botpoppen uit de islamitische periode uit de beerput in Yavne . Foto Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Hoe het ei in de beerput terecht kwam? We zullen het nooit weten. Interessant is dat er nog andere opwindende vondsten werden gevonden uit dezelfde beerput als het ei, waaronder drie typische botpoppen uit de islamitische periode die zo’n 1.000 jaar geleden als speelgoed werden gebruikt.


Bronvermelding:
Datum:        10-06-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Het gevonden ei. Foto-Dafna Gazit Israel Antiquities Authority
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב