Tientallen Joodse grafstenen werden ontdekt onder het asfalt van een lokale markt in Polen.

De grafstenen waren minstens 80 jaar geleden in het hart van Leżajsk geplaatst, een stad die ongeveer 120 mijl ten zuiden van Warschau ligt, volgens een vrijdagrapport in de Gazeta Wyborca .

De grafstenen, die werden blootgelegd tijdens de bouwwerkzaamheden die in juni begonnen, zijn verwijderd en opgeslagen door de gemeente, die Joodse gemeenschapsfunctionarissen zal raadplegen over wat ze met de vondst moeten doen.

Volgens Yad Vashem, Israëls nationale Holocaustmuseum, was tussen 1918 en 1939 ongeveer 5.000 inwoners van Leżajsk voor 90% joods. Velen van hen werden gered dankzij de nabijheid van de stad tot de scheidingslijn die de Duitse en Sovjet-bezettingszones in Polen scheidde na de invasie van die legers in Polen in 1939.

De Duitsers stuurden veel Leżajsk-joden naar de Sovjet-bezettingszone, waar sommigen werden verbannen naar het hart van Rusland – een ommekeer in de gebeurtenissen die betekende dat ze veilig waren voor de nazi’s toen ze in 1941 het oostfront met de voormalige Sovjet-Unie openden. Joden van Leżajsk hebben daar na de Holocaust nooit een gemeenschap hersteld, waardoor een einde kwam aan een eeuwenoude Joodse aanwezigheid in de stad.

Zowel de nazi-bezettingstroepen als de communistische regimes gebruikten Joodse grafstenen als bouwmateriaal in heel Oost- en Centraal-Europa.

Ongeveer 90% van de Joodse minderheid van Polen van 3,3 miljoen mensen kwam om in de Holocaust.


Bronvermelding:
Datum:        12-08-2020
Auteur:        Cnaan Liphshiz
Beeld:          pixabay.com
Website:      www.israelnationalnews.com/


 

EN / NL/ עב