Zaterdagochtend zijn bij een ontploffing in een huis in het noorden van de Gazastrook tientallen gewonden gevallen. Het Israëlische leger stelt dat dit het gevolg is van het opslaan van wapens in woningen door Palestijnse terreurgroepen.

Als gevolg van de explosie is één huis volledig verwoest en zo’n twintig gebouwen beschadigd geraakt. Bij de ontploffing zijn 36 gewonden gevallen. Het door Hamas gerunde ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de oorzaak van de ramp nog onbekend is en zegt een onderzoek te zijn gestart.

Volgens Arabische woordvoerder van het Israëlische leger Avichay Adraee is de ontploffing het “resultaat  van het opslaan van wapens in huizen van burgers”. Volgens Adraee is wat met het ontplofte huis is gebeurd een gevaar voor veel huizen in de Gazastrook. “Ze zijn veranderd in magazijnen met wapens, militaire onderdelen en raketten voor terroristische organisaties, en de mensen die uiteindelijk de prijs betalen zijn de onschuldige burgers”, aldus de luitenant-kolonel op Twitter. Het Engelstalige Twitter-account van het Israëlische leger stelt dat terroristen explosieven aan het voorbereiden waren om Israël aan te vallen.

Als de ontploffing het gevolg is van een ongeluk met explosieven, zou dat niet voor het eerst zijn in de Gazastrook. In de kustenclave, die sinds 2007 door de Palestijnse terreurbeweging Hamas wordt bestuurd, vinden regelmatig incidenten plaats waar het fout afloopt met wapens. In augustus bijvoorbeeld ontplofte een raketwerkplaats waarbij vier terroristen van Islamitische Jihad omkwamen.

De ontploffing in het noorden van de Gazastrook valt samen met toenemende spanningen in het gebied. Dinsdag werd een raket vanuit de kustenclave afgevuurd, die in een open gebied nabij het dorp Nachal Oz in Israël neerkwam. In antwoord hierop hebben tanks van het Israëlische leger observatieposten van Hamas bestookt. Een dag eerder kwamen twee raketten voor de kust van Ashdod neer, waarop de Israëlische luchtmacht tunnelworkshops heeft getroffen.


Bronvermelding:
Datum:        25-01-2021
Auteur:        ELKAN VAN DER RAAF
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב