In Amstelveen hebben activisten van BDS honderden anti-Israëlische posters geplakt in buurten waar relatief veel Joodse Nederlanders wonen. Op de affiches is de tekst ‘Israel’s killing children again. Enjoy your weekend #freepalestine’ te zien. Omwonenden walgen van de boodschap, die ineens erg dichtbij komt en waar ze niet op zitten te wachten. Mogelijk wordt er aangifte gedaan. De PvdA en VVD in Amstelveen heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Tjapko Poppens (VVD). De Nederlandse tak van de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) plakte onlangs al affiches in Rotterdam.

Klikobakken beplakt
De posters werden in de loop van donderdag ontdekt door Joodse jongeren. Ze zijn op muren geplakt, maar ook op klikobakken die bewoners langs de weg zetten. Het gaat om de lommerrijke jaren zeventigwijken onder Buitenveldert, waar relatief veel Joodse Nederlanders wonen, mogelijk met sympathie voor Israël. In die zin kan gezegd worden dat BDS zou willen provoceren door de posters doelbewust op deze plek te plakken. De activisten waren een paar maanden terug al in Amstelveen te vinden. Toen werd het straatnaambord van het David Ben Gurionpad overplakt.

Vragen aan burgemeester
De PvdA en de VVD in de Amstelveense gemeenteraad hebben schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Poppens. De fracties zien de posters onder meer als antisemitisch. Ze willen van hem weten wat hij concreet tegen deze posters in Amstelveense woonwijken zal doen en of hij deze uiting wil melden bij nationaal antisemitisme-coördinator Eddo Verdoner. Verder vragen de fracties Poppens om de affiches te verwijderen en of dat hij maatregelen neemt om antisemitisme in Amstelveen tegen te gaan. En ze vragen: ‘Is hij het met de fracties van de PvdA en de VVD eens dat het conflict tussen Israël en Hamas niet moet worden geïmporteerd naar Amstelveen?’

Aangifte?
Mogelijk zal er door omwonenden aangifte worden gedaan tegen de aanstootgevende affiches. Echter, de kans op vervolging is dan niet groot, omdat het gaat om een politiek uiting in de openbare ruimte. Eerder al oordeelde de rechter dat dat niet strafbaar is. Vorige week ging BDS-activist Robert-Willem van Norren vrijuit bij de Amsterdamse rechtbank, omdat hij in 2018 een beeltenis van de Israëlische vlag had laten zien waarbij de Davidster vervangen was door een blauwe kakkerlak. Antisemitisch, beledigend en haatdragend, zeggen velen, maar de rechter dacht daar anders over, waardoor er jurisprudentie is ontstaan.


Bronvermelding:
Datum:        23-05-2021
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          Amstelveen klikobak (courtesy)
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב