De Bijbel noemt Yom Kippur de “Shabbat der Shabbatten”, de heiligste dag van de Joodse kalender en het hoogtepunt van de Hoge Heilige Dagen, beginnend met Rosh Hashana.

Voor gelovigen is het een verzoendag gewijd aan vasten, introspectie en gebed, bedoeld om vergeving van de fouten van het afgelopen jaar en positieve veranderingen voor het komende jaar te inspireren.

Net als op elke Shabbat of Bijbelse joodse feestdag, onthouden religieuze joden zich van het gebruik van elektronische apparaten en rijden ze niet op Yom Kippur.

Wat de nationale feestdag echter uniek maakt in Israël, is dat, ongeacht het geloof, vrijwel niemand een motorvoertuig bestuurt, tenzij hij reageert op een noodgeval.

Het is niet illegaal om op Jom Kippoer te rijden, het is gewoon hoe Israëli’s ermee instemmen om de feestdag te erkennen.

En zonder auto’s, bussen, vrachtwagens, vliegtuigen of treinen dalen de luchtvervuilingsniveaus in Israël op Jom Kippoer tot bijna nul. Dit wordt versterkt door het feit dat winkels, bedrijven, scholen, toeristische trekpleisters, openbare gebouwen en restaurants gesloten zijn.

Mensen gebruiken hun voeten om ergens naartoe te gaan – ofwel om naar synagogen te lopen of om te fietsen, skateboards en scooters in de lege straten en snelwegen van het land.

ISRAEL21C heeft de belangrijkste punten uitgezocht, je vindt ze hieronder:

Er is een speciale groet
Op Yom Kippur, in plaats van het gebruikelijke shalom (vrede) of boker tov (goedemorgen), wensen mensen elkaar g’mar chatima tova, dat je verzegeld worden in het Boek des Levens voor een jaar van goedheid.

Een meerderheid van de volwassen Israëlische Joden vast gedurende 25 uur
Naar schatting 60,5 procent van de Israëlische Joden vast op Yom Kippur (boven de 12 jaar voor meisjes en 13 jaar voor jongens). Nog eens 5% drinkt vloeistoffen, maar eet geen voedsel.

Vasten op Yom Kippur is geen teken van rouw zoals het is op de andere (minder algemeen waargenomen) 25-uurs vasten van het jodendom op 9 Av, ter herdenking van de oude verwoesting van Jeruzalem en de verbanning van het Joodse volk.

Vasten op de Grote Verzoendag “maakt ons meer als engelen die hogere wezens zijn zonder fysieke behoeften”, legt rabbijn Zev Shandalov uit, auteur van The 3 Images: True Stories and Lessons for Introspection , een nieuw boek over de feestdagen.

Men draagt een speciale kleur kleding
Op Yom Kippur is het traditioneel om in het wit gekleed te gaan en om de Torah rollen en de Torah ark in het wit te bedekken om zuiverheid te vertegenwoordigen. Veel mannen dragen een wit gewaad onder hun gebedssjaal.

Veel mensen dragen speciale schoenen
Religieuze joden dragen op Yom Kippur geen leren schoenen. Dat betekent dat je synagogebezoekers zult zien die hun mooiste witte kleding dragen terwijl ze geschoeid zijn in beslist ondeugende rubberen klompen, plastic slippers of canvas schoenen.

Mensen laten hun telefoon uit
Volgens World Data- info uit 2020 bezitten Israëli’s 12,27 miljoen mobiele telefoons, of gemiddeld 1,3 per persoon (meer dan de 1,1 telefoons per persoon in de Verenigde Staten).

Desalniettemin schakelen de meeste Israëli’s ze uit tijdens Yom Kippur – religieuze joden omdat het verboden is, en seculiere joden omdat een telefoonverbod het unieke aura van rust en stilte van die dag versterkt.

Yom Kippur valt nooit op een zondag of vrijdag
De feestdag valt altijd op de 10e van de Joodse maand Tishrei, maar de moderne Joodse kalender is zo gerangschikt dat deze datum nooit op een zondag of vrijdag valt.

Omdat de Joodse kalender echter een maankalender is en de seculiere kalender een zonnekalender, kan de 10e Tisjrei overeenkomen met een seculiere datum ergens tussen 14 september en 14 oktober.

Dit jaar begint Yom Kippur bij zonsondergang op 4 oktober en eindigt zonsondergang op de avond op 5 oktober.

Het einde van Yom Kippur wordt gesignaleerd met het blazen op de sjofar
Terwijl het blazen op een ramshoorn (sjofar) verplicht is op Rosj Hasjana, is het op Jom Kippoer gebruikelijk dat een aangewezen sjofarblazer in de synagoge op de hoorn blaast om het einde van de lange dag van vasten, gebed en introspectie aan te kondigen.

Volgens een onderzoek uit 2019 gaat 12% van de Joodse Israëli’s alleen naar de synagoge om de sjofar te horen. Bijna een kwart was van plan om de hele synagogedienst bij te wonen en nog eens 19% was van plan een deel ervan bij te wonen.

Voor Yom Kippur stijgen de fietsverkopen
Informele onderzoeken tonen aan dat de verkoop van fietsen in Israël in de dagen voor Yom Kippur met 20% tot 100% is gestegen, waarbij kinderfietsen de populairste handelswaar zijn. Fietswinkels hebben vaak “Tishrei holidays”-acties.

In Tel Aviv is Yom Kippur de enige dag van het hele jaar dat de openbare Tel-O-Fun fietsverhuurservice niet actief is. Je kunt een fiets huren net voordat de vakantie begint, maar je moet de fiets 25 uur houden.

Geboorten stijgen na Yom Kippur
Een studie die in 1983 door artsen van het Shaare Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem werd gepubliceerd, bevestigde wetenschappelijk wat iedereen al wist: het vasten op Yom Kippur kan de bevalling in een vergevorderde stadia van de zwangerschap veroorzaken.

In 2021 registreerde Shaare Zedek – dat de drukste kraamafdelingen in Israël heeft – 64 geboorten op Yom Kippur en 89 geboorten de volgende dag, vergeleken met een dagelijks gemiddelde van 50 tot 60 op de twee campussen.

Water en fruit het beste voor het aanbijten
Hoewel veel Amerikaanse joden het vasten verbreken met bagels en lox, is er voor beide maaltijden geen verplicht menu.

De richtlijnen van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid voor “slimme en gezonde voeding voor en na voor een mildere Yom Kippur-vasten” raden aan om vooraf zout voedsel en cafeïne houdende dranken te vermijden en het vasten geleidelijk te verbreken (zoals moslims doen na de Ramadan) met een kopje water en een dadel of ander fruit, wacht dan een half uur voordat je een lichte maaltijd eet.


Bronvermelding:
Datum:        04-10-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב