Yerushalayim bouwde een stad op, waar stammen een bedevaart zouden maken, de stammen van Hashem, – zoals aan Yisrael was opgedragen – om de naam van Hashem te prijzen. Psalm 122: 3 (The Israel Bible TM )

President Trump kondigde vrijdag in het Witte Huis weer een historisch vredesakkoord aan, ondertekend tussen de Servische president Aleksandar Vucic en de Kosovo-premier Avdullah Hoti.

Balkan ontmoet het Heilige Land
De overeenkomst brengt voor het eerst in meer dan twee decennia de normalisatie van de economische betrekkingen tussen de Republiek Kosovo en de Republiek Servië tot stand. In een addendum bij de overeenkomst stemde Servië ermee in om zijn Israëlische ambassade in juli 2021 vanuit Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen . Israël en Kosovo kwamen overeen elkaar wederzijds te erkennen en diplomatieke betrekkingen aan te knopen. Kosovo kondigde ook aan dat ze hun ambassade in Jeruzalem zouden vestigen. Daarmee wordt Servië de eerste Europesche land, en Kosovo het eerste land met een moslimmeerderheid, dat ambassades in Jeruzalem heeft.

Haters wegen mee
Hoewel Kosovo en Servië beide in Europa zijn gevestigd, zijn ze geen lid van de Europese Unie. Er zijn geen EU-lidstaten met ambassades in Jeruzalem en de EU.Tot op heden zijn er slechts drie ambassades in Jeruzalem: de Verenigde Staten, Guatemala en de Internationale Christelijke Ambassade. De Kosovaarse president Hashim Thaci tweette zijn voornemen om de ambassade te verhuizen.

Israëls vijanden erkennen
Beide landen overeen om de islamitische groep Hezbollah in zijn geheel aan te duiden als “een terroristische organisatie”. En als onderdeel van het verzet van president Trump tegen China’s plan voor wereldwijde economische overheersing, kwamen beide landen overeen om het gebruik van “5G-apparatuur geleverd door niet-vertrouwde leveranciers in hun communicatienetwerk” te verbieden. 

Trump sprak de hoop uit dat het akkoord tussen Servië en Kosovo meer vrede zou brengen.
“We hebben ook extra vooruitgang geboekt bij het bereiken van vrede in het Midden-Oosten. Kosovo en Israël hebben ingestemd met normalisering van de banden en het aangaan van diplomatieke betrekkingen. De overeenkomst die we hebben gesloten met de VAE en Israël was ongelooflijk, ”zei Trump.

Hij voegde eraan toe: “We hebben andere landen in het Midden-Oosten die heel veel naar ons toe komen en zeggen: ‘Wanneer kunnen we tekenen? ‘ Ik denk dat we grote vrede zullen hebben in het Midden-Oosten. 

Christelijk perspectief
Tijdens de ondertekening merkte vicepresident Mike Pence op welke rol Jeruzalem had in de overeenkomst en voegde een citaat uit het Nieuwe Testament toe: “Zoals het goede boek zegt: ‘Gezegend zijn de vredestichters.’

David Parsons, de vice-president en senior internationale woordvoerder van de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem, merkte op dat de ICEJ werd opgericht in 1980 met de visie van Jeruzalem dat een centrale rol speelt in de wereldvrede.

“We zijn geïnspireerd door de visie van de Hebreeuwse profeten dat er op een dag een tijdperk van vrede zal komen”, vertelde de heer Parsons aan Israel 365 News . “De joden noemen het het tijdperk van verlossing en de christenen noemen het het tijdperk van de Messias. Maar totdat we daar zijn, zullen er oorlogen en conflicten zijn. Dit tijdperk vindt plaats op dit moment in een ongebruikelijke tijd; met de Arabische Emiraten en mogelijk met Saoedi-Arabië. “

Hij merkte op dat de vredesakkoorden met de Arabische en moslimlanden een speciale spirituele betekenis hadden. “Dit islamitische Arabische zionisme is een herovering van de waarheid die de Koran bevestigt dat God, wat zij Allah noemen, het land Israël aan de nakomelingen van Jacob heeft gegeven”, zei Parsons. “Dit is een verzoening van de Abrahamitische religies en een heropleving van de centrale plaats van Jeruzalem.”

De heer Parsons merkte ook op dat de politieke implicaties ook actueel en groot waren.
“De herverkiezing van Trump staat hierin centraal. Globalisering spreekt over vrede, maar het is niet gericht op Jeruzalem. De geschiedenis gaat de Palestijnen voorbij. Ze zitten vast in een marxistische revolutie in een poging het hele land voor zichzelf te veroveren. Daar kunnen ze niet uitkomen. “

Israël reageert
De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, prees de overeenkomst als een prestatie die in haar kielzog meer vrede zal brengen.

Voorspelbare reactie van PA
De Palestijnse Autoriteit zag de overeenkomst als een afleiding van de vrede. PA-onderhandelaar Saeb Erekat tweette : “Palestina is het slachtoffer geworden van de electorale ambities van president Trump, wiens team elke actie zou ondernemen, hoe destructief voor de vrede en een op regels gebaseerde wereldorde, ook zou zijn om zijn herverkiezing te bereiken. Dit gaat, net als de overeenkomst tussen de VAE en Israël, niet over vrede in het Midden-Oosten. “

Een korte geschiedenis
De overeenkomst is vooral belangrijk omdat de twee landen een lange en bittere geschiedenis hebben. Kosovo maakte zich in 1999 los van Servië toen de NAVO 11 weken lang het Sovjetgeallieerde Servië bombardeerde om het bloedbad en de verdrijving van Kosovo-Albanese burgers te stoppen. Servië werd gedwongen zijn politie en strijdkrachten terug te trekken uit Kosovo. Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, een stap die Servië verwierp. Tot deze overeenkomst erkende Servië Kosovo niet als een onafhankelijke staat. De twee landen zijn ook verdeeld door religie. Kosovo is een moslim in meerderheid, terwijl de meerderheid van de Serviërs christen is.

Hieronder vindt u de ondertekening van de overeenkomst:


Bronvermelding:
Auteur:        ADAM ELIYAHU BERKOWITZ
Beeld:         Nati Shohat / Flash90)
Website:      https://www.breakingisraelnews.com/


 

 

EN / NL/ עב