Niet alleen de reguliere media – de Russische denktank over Euraziatische en mondiale aangelegenheden publiceert antisemitische tropen van bloedsmaad en geldzucht.

Terwijl Russische troepen terrein blijven verliezen in Oekraïne, wordt het discours in de Russische media steeds antisemitischer.

Het discours in de Russische media over Joden begon ongeveer twee maanden geleden te veranderen, toen Oekraïense troepen de Russische opmars begonnen te stoppen. Volgens voormalig Israëlisch parlementslid Roman Bronfman zag het antisemitische taalgebruik in de Russische media onlangs opnieuw een piek, toen Oekraïne terrein heroverde.

Bronfmans observaties van het antisemitische discours onder Russische mediabronnen kwamen tot stand door zijn onderzoek en schrijven over het Russische jodendom na het Sovjettijdperk.

De recente verschuiving naar meer antisemitische taal is merkbaar vanwege de manier waarop de Russische president Vladimir Poetin zich eerder onderscheidde van zijn voorgangers door antisemitisme te bestrijden met krachtig politiewerk en harde straffen.

Van Russische leiders vóór Poetin was bekend dat ze openlijk antisemitisme in de publieke sfeer direct verkondigden, aanmoedigden of tolereerden.

Nu, schijnbaar zonder angst voor repercussies, noemen de Russische mainstream media Joden openlijk “onpatriottisch” of beschuldigen ze hen van het kiezen van de kant van Oekraïne uit hebzucht – een oud anti-joods stereotype.

“Op een moment dat de stabiliteit van het regime werd bedreigd, werd een Joods doelwit gekozen”, zei Bronfman . “In veel opzichten is dit een herhaling van meerdere episodes in de Russische geschiedenis, inclusief de laatste dagen van Joseph Stalin’s tijd aan de macht.”

In september vermeldde een artikel in het Moskouse dagblad Moskovskij Komsomolets, dat bijna 1 miljoen lezers bereikt, bekende Russische joden als ‘buitenlandse agenten’ – een term die de Russische regering gebruikt om haar vermeende vijanden te categoriseren.

De schrijver van het artikel, Dmitry Popov, voegde er sarcastisch aan toe dat de Joden op een dag een regering zouden kunnen vormen in “het mooie Rusland van de toekomst”.

Na het artikel van Popov zeiden verschillende Russen dat het antisemitisme in het land was teruggekeerd.

“Het antisemitisme is teruggekeerd: Joden krijgen de schuld van het ‘mooie Rusland van de toekomst'”, schreef Yulia Kalinina, een voormalig oud-schrijver bij dezelfde krant, die van Joodse afkomst is. De opmerkingen van Kalinina werden vorige week gepubliceerd door het dagblad Novye Izvestia, eveneens gevestigd in Moskou.

Een derde medewerker van Moskovskij Komsomolets, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, vertelde Novye Izvestia: “Russisch antisemitisme is veel ouder dan de Sovjet-Unie. Een van de drie Russische woorden die naast wodka een internationale term zijn geworden, is pogrom.”

Antisemitisme is in Rusland weer zo acceptabel geworden dat denktanks er ook hun toevlucht tot nemen.

De Strategic Culture Foundation, een Russische conservatieve denktank die vaak wordt geciteerd door de Russische mainstream media, en ook door buitenlandse media, publiceerde een venijnige antisemitische opmerking over de Frans-Joodse filosoof en journalist Bernard-Henri Lévy toen hij vorige week Oekraïne bezocht.

“Deze 74-jarige Fransman, geboren in een familie van Algerijnse joden, ruikt bloed met zijn neus en vliegt er meteen op uit om het op te slikken – en voor goed geld”, schreef Agnia Krengel, een vaste medewerker voor de Foundation, in een artikel gepubliceerd door de denktank. Dat Joden bloed consumeren en geobsedeerd zijn door geld zijn oude antisemitische stijlfiguren die teruggaan tot de Middeleeuwen.

Volgens Bronfman is het onwaarschijnlijk dat Poetin en zijn regering het toenemende antisemitisme in Rusland orkestreren.

“De antisemitische retoriek die we nu zien, de versoepeling van het taboe eromheen, is waarschijnlijk niet rechtstreeks aangestuurd door de regering van Poetin. Evenmin was de perceptie dat Poetin om Joden geeft’, zei Bronfman. “Dit zijn zaken van de algemene sfeer. Ambtenaren en de algemene bevolking lezen tussen de regels door over hoe ze de Joden moeten behandelen. En de boodschap verandert.”

Niettemin hebben vooraanstaande functionarissen in Rusland aangetoond dat het acceptabel is geworden om vervelende opmerkingen over Joden te maken.

Eerder dit jaar veroorzaakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov verontwaardiging in Israël en in het buitenland toen hij in een interview met een Italiaanse tv-zender zei : “Dus wat als Zelenskyy joods is? Het feit doet niets af aan de nazi-elementen in Oekraïne. Ik geloof dat Hitler ook Joods bloed had. Enkele van de ergste antisemieten zijn joden.”

Poetin verontschuldigde zich uiteindelijk bij Israël voor de opmerkingen van Lavrov.


Bronvermelding:
Datum:        30-09-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Pixabay.com
Website:      All Israel

EN / NL/ עב