Tijdens een inval in Judea & Samaria op de nationale feestdag van Jom Kippoer hebben Israëlische soldaten woensdag een Palestijnse man gevangengenomen die ervan wordt verdacht banden te hebben met de terreurgroep Hamas die een terreurbewind handhaaft in de Gazastrook.

Salman Imran, een 35-jarige inwoner van Deir al-Hatab ten oosten van Nabloes, zou lid zijn van de extremistische Hamas-beweging en had enkele dagen eerder een aanslag op Israëliërsuitgevoerd.

Het Israëlische leger zei dat het de operatie uitvoerde om Imran te arresteren, die werd verdacht van zijn betrokkenheid bij een aanval op een Joodse schoolbus en een taxi voor leerlingen met speciale behoeften in Samaria afgelopen zondag.

Soldaten omsingelden het huis van Imran en reageerden met echte kogels nadat hij op de soldaten had gevuurd terwijl ze zich binnen het huis hadden gebarricadeerd, zei het Israëlische leger in een verklaring.

In een audiobericht op sociale media zei Imran dat hij verwikkeld was in een vuurgevecht met Israëlische soldaten en riep hij anderen op hem te helpen. Nadat Imran zonder munitie viel gaf hij zich over aan de soldaten.

Volgens getuigen hebben tientallen Palestijnse schutters op Israëlische troepen geschoten in een poging hun inval te verijdelen. Maar uren na de gevechten toonden video’s op sociale media dat Imran door Israëlische soldaten het huis uit werd geëscorteerd.

De oom van Imran, Bassim, vertelde Reuters dat hij zijn neef ervan had overtuigd zichzelf aan te geven nadat Israëlische troepen een granaat hadden afgevuurd op het huis met meerdere verdiepingen en het met een bulldozer begonnen neer te halen.

Tijdens dat incident werd de 21-jarige Palestijn Alaa Zaghal doodgeschoten door Israëlische soldaten, beweerde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Hij werd gisteren reeds begraven (plaatje hierboven).

Een woordvoerder van het Palestijnse ministerie voegde eraan toe dat ten minste zes anderen – waaronder twee journalisten van het staatstelevisienetwerk Palestina TV – gewond raakten door Israëlisch vuur en tientallen anderen werden behandeld voor het inademen van traangas.

Israël heeft zijn invallen op de Westelijke Jordaanoever geïntensiveerd na een golf van Palestijnse aanvallen waarbij 19 mensen om het leven kwamen.


Bronvermelding:
Datum:        06-10-2022
Beeld:          De Palestijnse schutter van Hamas, Salman Imran, wordt weggeleid (AP Photo/Majdi Mohammed)
Website:      brabosh.com


 

 

EN / NL/ עב