Twee mensen werden donderdagavond gedood en tien raakten gewond nadat een terrorist rond 21.00 uur het vuur opende in Dizengofstreet in het centrum van Tel Aviv, de laatste in een reeks dodelijke terreuraanslagen in heel Israël. De terrorist werd vrijdagochtend vroeg vlakbij de moskee aan de boulevard van Tel Aviv bij Jaffa door veiligheidstroepen gevonden en in een vuurgevecht gedood.

Na een zoektocht die de hele nacht duurde werd de terrorist, de 28-jarige Raad Fathi Zidan Hazzam uit het Jenin gebied op de Westelijke Jordaanoever rond 6 uur vanochtend gevonden terwijl hij zich verstopte in de buurt van een moskee aan de boulevard van Tel Aviv vlakbij in Jaffa en gedood in een vuurgevecht met Shin Bet agenten, ongeveer negen uur nadat hij de schietaanval had uitgevoerd.

De 27-jarige Ra’ed Khazm, inwoner van Jenin, die donderdag de terreuraanslag in Tel Aviv uitvoerde

Al-Aqsa Martelarenbrigades zei dat Hazzam was aangesloten bij de organisatie, eraan toevoegend dat “de operatie in Dizengoff een natuurlijk antwoord is op de misdaden van de bezetters tegen het Palestijnse volk.”

De veiligheidsdienst van Shin Bet zegt dat de terrorist die het vuur opende in een bar in Tel Aviv, twee doden en talloze anderen verwondde, geen vergunning had om Israël binnen te komen en illegaal binnenkwam.

De Shin Bet zegt ook dat Ra’ad Hazem, een 28-jarige uit Jenin, “geen duidelijke organisatorische banden had, geen veiligheidsachtergrond en geen eerdere arrestaties.”

Elite troepen in Dizengofstreet. Screenshot tv

Er zijn twee doden gevallen bij de aanslag, die plaatsvond op de drukste avond van de week waarneer veel mensen het uitgaanscentrum van Tel Aviv bezoeken. Terrassen waren vol ook al omdat de temperatuur 25* was.

Vier van de gewonden verkeren in ernstige toestand, onder wie twee mannen van 38 en 20 jaar en een 28-jarige vrouw. Artsen van het Ichilov Medical Center waren in staat om de toestand van drie de patiënten te stabiliseren. Twee andere mensen zijn matig gewond en nog eens vier zijn lichtgewond.

Het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv zegt door te gaan met de behandeling van acht mensen die gewond zijn geraakt bij de dodelijke terreuraanslag op Dizengofstreet, waaronder een man in kritieke toestand die nog steeds ” in een onmiddellijk levensgevaar verkeert en vecht voor zijn leven”.

Volgens het ziekenhuis waren drie anderen die gisteravond in kritieke toestand verkeerden “niet langer in gevaar” en worden ze behandeld op de IC’s.

De terrorist in Dizengoff street. Foto politiewoordvoerder.

Meer dan 1.000 politieagenten, militairen en veiligheidsdiensten namen aan de zoektocht naar de terrorist deel.

Terwijl Dizengofstreet vol stond met ambulances, veiligheidsdiensten en reddingswerkers, zocht de politie naar de schutter, die volgens getuigen de plaats delict ontvluchtte en in nabijgelegen steegjes verdween.

In de omgeving van Dizengofstreet werden huizen an appartementen doorzocht en bewoners gezegd niet op balkons of bij ramen te gaan staan zolang de terrorist niet was gevonden.

Bezoekers van omliggende theaters mochten deze niet verlaten en waren gedwongen, samen met de acteurs en actrices tot diep in de nacht daar te blijven.

In de meeste theaters werden spontaan ‘sing-a-longs gehouden.


Bronvermelding:
Datum:        08-04-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב