Bij een terreuraanslag in Kirayat Arba is zaterdagavond 1 Israëli om het leven gekomen en zijn drie Israëli’s, waaronder een Magein David Adom medicus, gewond geraakt. De terrorist is door een veiligheidsagent doodgeschoten.

De aanslag vond plaats in de buurt van het huis van dee extreemrechtse politicus Itamar Ben Gvir, zodat in eerste instantie werd gedacht dat de aanslag op hem was gericht. Dit bleek niet zo te zijn.

Een lokale veiligheidsbeambte kwam toen ter plaatse en ramde de schutter met zijn auto, voordat een off-duty soldaat hem doodschoot, toonden CCTV-beelden van het incident.

“Terwijl ik aan het rennen was om medische apparatuur te halen, hoorde ik de hospik met wie ik was roepen: ‘Ik ben gewond, ze schoten op me'”, zei MDA-arts Yisrael Lior.

Drie slachtoffers werden naar het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem gebracht. Een 50-jarige man die in kritieke toestand verkeerde bezweek kort na aankomst in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Twee anderen, waaronder de 19-jarige zoon van de vermoorde man, raakten lichtgewond, Een vierde Israëliër – Magen David Adom medicus – werd naar het Shaare Zedek ziekenhuis in Jeruzalem gebracht en verkeert in ernstige toestand.

Palestijnse Rode Halve Maan melde later dat ook een Palestijnse medicus gewond is geraakt.

De terrorist was Muhammed Kamel al-Jaabari uit Hebron, gelieerd aan de militaire vleugel van Hamas, wiens broer Waal een levenslange gevangenisstraf uitzat voordat hij werd vrijgelaten en gedeporteerd naar de Gazastrook in het kader van de Gilad Shalit gevangenenruilovereenkomst in 2011.

 
De doodgeschoten terrorist. Screenshot Twitter.

De schutter kwam Kiryat Arba binnen vanuit Hebron via de Ashmoret doorgang. Het controlepunt werd afgelopen mei hersteld nadat het was gesloten tijdens de tweede Intifada in 2002. De gemeente Kiryat Arba verzette zich tegen het besluit om de controlepost te openen en uitte haar bezorgdheid over de veiligheid van de bewoners.

Na een vergadering over de veiligheidssituatie zij premier Lapid in een dat hij meer versterkingen zal sturen om het Kiryat Arba gebied te beveiligen. “We zullen alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan, en we zullen niet toestaan ​​dat terrorisme ons verslaat”, zei Lapid.

De Ynet-nieuwssite meldde dat na de aanval snoepjes werden uitgedeeld aan chauffeurs in Hebron, vuurwerk werd afgevuurd en gezangen werden gehoord ter ondersteuning van terreurmeesterbrein Muhammad Deif.


Bronvermelding:
Datum:        30-10-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב