Van 20 mei tot en met 3 september 2022 biedt Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘Rendez-Vous’ met werk van Jip Wijngaarden. Met de titel verwijst de in Frankrijk woonachtige kunstenares naar de hernieuwde ontmoeting met Nederland in het algemeen en Elburg in het bijzonder.

Jip Wijngaarden is een graag geziene kunstenaar in Museum Sjoel Elburg. Zij exposeerde hier in 2012 met ‘Ik vergeet jou nooit’. In 2016 was ze terug in Elburg in de expositie ‘De Heer is mijn Herder’, samen met werk van Henk Pietersma en Ria van Oosten. Jip Wijngaarden (1964) is geboren in Amsterdam en groeide op als jongste in een gezin van drie kinderen in het Veluwse Putten. Ze studeerde grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht, tot zij in 1982 de rol van Anne Frank kreeg toebedeeld in een theatervoorstelling, die haar plotsklaps beroemd maakte. In de jaren negentig vestigde zij zich in Frankrijk en pakte ze haar oude liefde – het schilderen – weer op. Haar werk staat sterk in het teken van het jodendom.

Op haar ‘voyage’ ontwikkelde Jip Wijngaarden een stijl die het best omschreven kan worden als figuratief expressionisme. Op haar schilderijen ontmoeten we gezichten die veel hebben meegemaakt, ogen die je priemend aankijken alsof ze je iets willen vertellen. Ze nemen je mee en nodige je uit om in hun wereld te komen. Haar werk kenmerkt zich door haar interesse in de individuele menselijke emotie. Jip Wijngaarden: ‘Ik werk beelden en gedachten die in mij zijn al schilderend uit op het doek. Ik denk in kleur, want zonder kleur zou ik ongelukkig zijn. Mijn huidige werk is qua kleur lichter geworden. Er zit meer vreugde in. Ook al is de thematiek zwaar – zoals het werk over de Shoah – dan toch ervaren mensen in mijn schilderen hoop en licht. Ik zet dikke lagen olieverf op, met het mes, waar ik vervolgens in ga tekenen en schrijven. Die lagen moeten drogen voordat ik weer verder kan, dus werk ik aan meerdere doeken tegelijk. Mijn schilderijen hebben veel reliëf. Als je blind bent, zou je mijn schilderijen kunnen voelen.’

Met ‘Rendez-vous’ verwijst Jip Wijngaarden naar haar doek ‘Rendez-vous amoureux’ (2021): ‘Voor mij is deze tentoonstelling een rendez-vous met Nederland in het algemeen en Elburg in het bijzonder.’ De twintig schilderijen die Jip Wijngaarden in Museum Sjoel Elburg met ‘Rendez-vous’ presenteert, zijn vertellend, figuratief en hebben door het uitbundige kleurgebruik een sterke emotionele lading vol hoop en verlangen. De rijke beeldtaal die in de Bijbel verborgen zit, schittert door het werk van Jip Wijngaarden heen.

Museum Sjoel Elburg:
Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg; www.sjoelelburg.nl; T: 0525 685564

EN / NL/ עב