In deze spreekwoordelijke donkere dagen voor Kerst heeft de mensheid behoefte aan licht. Museum Sjoel Elburg komt tegemoet aan die behoefte! Van 10 december 2020 tot en met 17 april 2021 toont Museum Sjoel Elburg schilderijen van Otto de Bruijne en keramisch werk van Heather Douglas onder de titel ‘Lichtdragers’.

De schilderijen van Otto de Bruijne (1949) laten visioenen zien van de profeten Ezechiël en Zacharia. Zij traden op als lichtdragers tijdens en vlak na de ballingschap van het volk Israël in Babel. De keramische kandelaars, menora’s, chanoekia’s en lichttorens van Heather Douglas (1949) zijn eveneens lichtdragers. Zij bieden de mogelijkheid om licht te verspreiden.

Otto de Bruijne
Otto de Bruijne is beeldend kunstenaar en theoloog. Als spreker, schrijver en schilder presenteert hi op een creatieve en inspirerende manier Bijbelse thema’s. De Bruijne is autodidact en tekent al vanaf zijn vroege kinderjaren. Na zijn veertigste ging hij schilderen. Zijn schilderijen zijn contrast- en kleurrijk, grafisch, symbolisch en verhalend. Otto de Bruijne: ‘Ik put inspiratie uit de werken van kunstenaars als Joan Miró, Marc Chagall en Marijke Ardon, die ook symbolisten, coloristen en verhalenvertellers waren.’

Heather Douglas
Heather Douglas is zowel schilder als keramist. Zij volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Utrecht, met als specialisatie keramiek. Na deze opleiding ging ze aan de slag als schilder. Haar stijl is poëtisch en spontaan. De laatste jaren legt Heather Douglas zich weer toe op keramiek en steekt zij traditionele beelden in ‘een nieuw jasje.’ Heather Douglas: ‘De menora is het beeld van Gods licht dat eeuwig brandt. Dat licht van God omringt ons en is in ons. Zo mogen wij ook lichtdragers zijn.’

Documentaire
Speciaal voor deze expositie maakte cineast Frans Sellies een korte documentaire over Otto de Bruijne en Heather Douglas waarin zij vertellen over de totstandkoming van hun werk. Bij de kunstwerken wordt een toelichting gegeven.

Lezing & Museumwinkel
Op de woensdagen 15 december 2020 en 7 april 2021 geeft Otto de Bruijne om 11.00 uur en om 15.00 uur een lezing (opgave verplicht). In onze museumwinkel zijn keramische weken van Heather Douglas te koop. Een deel van de geëxposeerde werken van Otto de Bruijne is opgenomen in ‘De visioenen van Yechezkel verbeeld’ (€ 7,50) en van de werken van Zacharia is het boek ‘Licht in de nachten van Israël’ (€ 14,50) te koop. Samen voor € 20,00. Deze publicaties zijn in de museumwinkel te koop.

Museum Sjoel Elburg kunt u veilig bezoeken, aanmelden is verplicht via info@sjoelelburg.nl. We handhaven de coronavoorschriften overeenkomstig die van de Rijkoverheid, het RIVM en de veiligheidsregio’s. Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg; www.sjoelelburg.nl; T: 0525 685564.

 

EN / NL/ עב