Haar hele leven wijdde Sara Eyal aan het maken van geheime foto’s voor de Israëlische inlichtingendienst. Niemand anders dan de agenten in de archiefruimtes hebben de foto’s ooit gezien. Binnenkort zijn tientallen foto’s uit haar persoonlijke collectie te zien op een tentoonstelling in het cultureel centrum Beit Avichai in Jeruzalem. De foto’s zijn nog nooit eerder getoond aan het publiek.

Foto’s van het straatleven in Tel Aviv door Sara Ayal. Foto: Sara Ayal

De tentoonstelling “Opkomend uit de schaduwen”, zal afbeeldingen tonen van landschappen en mensen in Israël uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Toen stond het land nog in de kinderschoenen.

Menachem Begin en Anwar Sadat worden geïnterviewd in Jeruzalem. Foto: Sara Eyal

De foto’s zijn jarenlang bewaard in dozen in het huis van Sara in Tel Aviv. Ze geven een kijk van haar unieke stijl van fotograferen, dat haar ooit tot een succesvolle spionagefotograaf maakte. De foto’s zijn destijds voor haar persoonlijke verzameling genomen.

Saint Catherine, een stad in het zuiden van de Sinaï die ooit onder Israëlische controle stond . Foto: Sara Eyal

Sara Eyal leidde een bijzonder leven. De voormalige Mossad-agente werd in 1915 in Slowakije geboren en vluchtte in 1940 naar Palestina na een gearrangeerd huwelijk met Zvi Salter. Hun dochter Vera werd in 1935 geboren. Hoewel hun vlucht naar Palestina Sara en haar gezin redde van alle gruwelen van de Holocaust, verloor zij wel haar hele familie door de genocide van de nazi’s.

Dizengoff Street in centraal Tel Aviv. Foto: Sara Eyal

Het huwelijk met Zvi hield geen stand en in 1942 scheidde het stel. Haar dochter Vera verteld in een interview in 2019: ‘Ze eiste de scheiding. We hadden hierdoor echt een moeilijke tijd.’

Links: Een foto gemaakt in Parijs. Rechts: Tel Aviv. Foto: Sara Ayal

Sara liet zich niet klein krijgen door de scheiding en begon in 1948 met een studie fotografie. In 1952 begon ze te werken voor de inlichtingendiensten. Als onderdeel van haar werk woonde Sara van 1953 tot 1959 in Parijs. Daar raakte ze goed bevriend met dr. Meir Rosenne, die later het historische vredesakkoord tussen Israël en Egypte mogelijk maakte.

Kinderen in Jeruzalem. Foto: Sara Eyal

Sara Eyal en Meir Rosenne trouwden uiteindelijk. Het is onduidelijk of Vera en Rosenne op de hoogte waren van Sara’s werk voor de inlichtingendiensten.

Een vrouw en een hond op een bankje in Allenby Street in Tel Aviv. Foto: Sara Eyal

Na Parijs keerde Eyal terug naar Israël in 1959 en bleef werken voor de Mossad tot haar 72ste. Met het uitbreiden van haar persoonlijke collectie is ze nooit gestopt. Tot verbazing van velen, werden de persoonlijke foto’s nooit gepubliceerd. Uiteindelijk overleed Eyal in 2004.

Kinderen springen van een klif in Acre. Foto: Sara Eyal

De volledige collectie van Eyal’s werk voor de Mossad zal misschien nooit vertoond worden. Deze unieke tentoonstelling geeft een kleine glimp van de wereld van een geheim agente.

De tentoonstelling, samengesteld door Amichai Chasson, loopt tot 11 juni 2020 in het cultureel centrum Beit Avi Chai in Jeruzalem.

Bron: Joods.nl

EN / NL/ עב